Reklama

Wyszukaj przepis

Tarta z jabłkami w galaretce

Co byście powiedzieli na ciasto zwane tarta ? przyznam się bez bicia że to pierwsza w moim życiu tarta, bałam się bardzo tego ciasta ale niepotrzebnie. Nigdzie nie sprawdzając zamieszałam składniki jak na mój jabłecznik i nie żałuję wyszła obłędna, jutro jest ten szczególny dzień czyli Walentynki może zechcecie skorzystać i upiec ukochanej osobie taką tarte na przykład z truskawkami ? jeśli tak to zapraszam do zapoznania się z przepisem nie ma w nim nic skomplikowanego a i szybko się ją przygotowuje 💘💘💘

składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 kostki margaryny Tortowa,
  • 1 jajko rozmiar L,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

dodatkowo:

  • 800 g jabłek słodko - kwaśnych 5 sztuk średnich,
  • 1 galaretka miętowo - jabłkowa 75 g

do formy:

  • 1,5 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 1 łyżka miękkiego masła

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowanie jabłek i ciasta przygotować wszystkie potrzebne nam składniki aby były o temperaturze pokojowej, w międzyczasie przygotowane jabłka obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych, następnie tak przygotowane pokroić w plasterki widoczne na zdjęciach. Do przygotowanych pokrojonych jabłek wsypać suchy proszek dowolnej galaretki ( ja dałam miętowo - jabłkową i nie żałuję bo smak mega ), jak już mamy wsypaną galaretkę wtedy całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników ze sobą i odstawić do czasu aż przygotujemy ciasto


Gdy jabłka nasiąkają wsypanym proszkiem galaretki wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta, do miski wsypać mąkę oraz cukier puder, wbić całe jajko, wlać aromat dowolny ( ja dałam cytrynowy ) oraz dodać margarynę pokrojoną w plastry. Po dodaniu wszystkich składników zagnieść za pomocą rąk ciasto na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku ), przygotowane już ciasto podzielić na dwie części jedna ma być większa druga mniejsza


Jak już ciasto jest przygotowane blaszkę przeznaczoną do tarty nasmarować masłem, cały spód oraz boki i wysypać bułką tartą, następnie na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć całą łącznie z bokami ciastem wcześniej je rozwałkowując lub po prostu od razu w blaszce rozciągnąć, gdy już jest wyłożona blaszka ciastem wtedy za pomocą widelca ponakłuwać całe razem z bokami. Na przygotowane ciasto ułożyć wcześniej przygotowane jabłka do ostatniej sztuki wyjdzie dwie warstwy i na wyłożone jabłka ułożyć z pozostałego mniejszego ciasta kratkę lub ułożyć tak zwane placki ciasta czyli małe kawałki w formie chmurek 


Gdy ciasto jest już całościowo przygotowane rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni wstawić do nagrzanego na drugą półkę od dołu na kratce od piekarnika, przygotowane ciasto i piec przez 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i miękkości jabłek. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i wstawić na około 2 godziny do lodówki aby sok który powstał od jabłek i galaretki stężał 

Po wyznaczonym czasie wyjąć tarte z lodówki i już można ją kroić, bardzo ładnie się kroi ciasto jest kruche i mocno chrupiące w sam raz dla koneserów takich właśnie ciast. Tarta jest idealna dzięki jabłkom oraz galaretce miętowo - jabłkowej nie jest słodkie lecz takie w sam raz, tarta idealnie nada się na Walentynki a także jako słodki deser do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Jeżeli ktoś z Państwa miałby ochotę można obok pokrojonego ciasta na talerzyku podać gałkę zimnych lodów 😉😉😉. Tarte jak najbardziej polecam jeśli mi udała się za pierwszym razem to wam też wyjdzie 


Komentarze

Popularne posty