Reklama

Wyszukaj przepis

Pasztet pieczony z wędzonych ćwiartek

Witajcie kochani jak wam mija dzionek ? ja już z rana chciałabym wam zaproponować przepyszny pasztet który wykonałam z mięsa z wczorajszego rosołu, co by się nie zmarnowało to pasztet się wykonało i na kanapki jak znalazł zawsze to smaczniejsze niż kupne a przede wszystkim  wiemy co jemy bo sami wykonujemy 😀😀, mięso z rosołu można wykonać na różne sposoby jakie tylko chcemy i co nam na myśl przyjdzie

składniki:

  • mięso z rosołu ( 1 szt. pierś kurczaka, 4 ćwiartki kurczaka, 2 ćwiartki kurczaka wędzone )
  • warzywa z rosołu,
  • 3 szklanki rosołu,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego mielonego,
  • 1 łyżka przyprawy do pasztetu,
  • 4 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • szklanka u mnie ma pojemność 250 ml

dodatkowo:

  • 3 - 4 łyżki oleju

wykonanie:

Na początek mięso wyjęte z rosołu pozostawić aby ostygło na tyle byśmy mogli wziąć je do rąk i oczyścić z kości, następnie całe mięsa oraz warzywa z rosołu zmielić przez maszynkę o drobnym sitku. Po zmieleniu mięsa oraz warzyw przełożyć je do większej miski wbić całe jajko oraz dodać przyprawy takie jak czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, przyprawę do pasztetu oraz bułkę tartą, wszystko wymieszać do połączenia się składników a następnie ubijając dłonią wymasować farsz mięsny na jednolitą masę masować ubijając dłonią przez 5 minut, jeżeli będzie potrzeba dosolić według swego gustu ja nie musiałam wyszło w sam raz


Gdy już mamy przygotowaną masę na pasztet, przygotować blaszkę - foremkę 35 / 12 wlewając na jej dno olej rozprowadzając go również po bokach formy. Następnie przełożyć całą masę mięsną wyrównując wierzch a następnie z niewielkiej wysokości opuścić ze dwa razy formę z masą na blat kuchenny aby nie było w środku pęcherzyków powietrza, tak przygotowaną formę z masą mięsną wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 220 stopni i piec przez 1 godzinę i 15 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu pasztetu. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki aby pasztet stężał, po wyjęciu z lodówki ładnie wychodzi z blaszki


Upieczony i stężały aromatycznie pachnący pasztet idealnie nadaje się na kanapki do śniadania jak również na kolację, do pasztetu można już na kanapce dodać ulubione warzywa na przykład sałatę, pomidor jak również ogórek w sumie kto co woli decyzja należy już tylko do Państwa. Swojski pasztet to to co lubią tygryski😁, jego smak i zapach powala na kolana dzięki temu że do pasztetu został dodany rosół to pasztet nie jest suchy lecz mocno wilgotny bardzo dobrze się rozsmarowuje a także dobrze się kroi nie rozpada się. Polecam każdemu kto nie ma pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu



Komentarze

Popularne posty