Kapusta kiszona zasmażana
Kto z Państwa uwielbia kapustę kiszoną ? ja mogę ją jeść w każdej postaci i nawet codziennie, kapusta ma wiele właściwości odżywczych takich jak dobrze wpływa na procesy trawienia i nasz układ pokarmowy, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie kapusty kiszonej w której jest dużo witamin z grupy C, magnez, potas, żelazo oraz wapń, kapustę już ukiszoną można kupić w każdym sklepie spożywczym jak również możemy samodzielnie ją ukisić dodając sól, można również dodać kminek o ile ktoś lubi
składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 200 g smalec wyborowy,
- 3 małe cebule,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego mielonego,
- 1 płaska łyżka majeranku,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki przegotowanej wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
wykonanie:
Do garnka przełożyć 0,5 kostki smalcu roztopić go a następnie dodać pokrojoną drobniej kapustę kiszoną ( jeżeli ktoś nie lubi mocno kwaśnej wtedy przed jej pokrojeniem można ją przepłukać ), do pokrojonej kapusty dodać liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Całość podsmażać na wolnym ogniu do czasu aż dodana kapusta wchłonie smalec co jakiś czas przemieszać a w międzyczasie gdy kapusta smaży się na smalcu, z drugiej połowy kostki smalcu odjąć jedną łyżkę a resztę położyć na patelni i roztopić, na roztopiony dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę lekko ją soląc i podsmażając ją na rumiany kolor ( co chwilę mieszać aby się nie przypaliła ma mieć złoty kolor ). Gdy już mamy odpowiednio podsmażoną cebulkę wtedy dodać ją do smażącej się kapusty razem ze smalcem w którym była smażona i dalej smażyć co jakiś czas mieszając
Jak smażąca się z cebulką kapusta zaczyna być miękka wtedy wsypać pieprz ziołowy oraz czosnek staropolski, zamieszać i nadal smażyć na wolnym ogniu a w trakcie smażenia wsypać majeranek oraz cukier, po wsypaniu majeranku zmniejszyć moc ognia na najmniejszy nakryć pokrywką i smażyć do pełnej miękkości kapusty, można doprawić przyprawą uniwersalną nie zapominać o mieszaniu aby kapusta się nie przypaliła. Gdy już kapusta jest dość miękka wlać cztery łyżki przegotowanej wody i przez 15 minut dusić pod przykryciem do czasu wyparowania dodanej wody a w międzyczasie na pozostawionej łyżce smalcu podsmażyć na złoty kolor mąkę
Gdy już mamy podsmażoną na złoty kolor mąkę a kapusta smażąco się dusząca jest odpowiednio miękka wtedy przełożyć podsmażoną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając cały czas podsmażyć do czasu połączenia się kapusty z dodaną podsmażoną mąką przez około 5 minut na większym ogniu cały czas mieszając aby nie przystała do dna garnka, zdjąć z ognia i gotowe do spożycia. Tak jak pisałam ja lubię mocno kwaśną dlatego mojej kapusty nie płukałam, jeżeli będzie potrzeba doprawić według swego smaku
Tak przygotowana kapusta może być dodatkiem do obiadu jak również jako przekąska do dowolnego pieczywa, przygotowana prze ze mnie kapusta zasmażana wyszła tak smaczna i mięciutka aż rozpływała się w ustach. Najlepsza jest na gorąco zaraz po przygotowaniu lub podgrzaniu, jeżeli zostanie można ją zapakować jeszcze gorącą w słoiki i przechowywać po ostudzeniu w lodówce ( ja użyłam trzech nie dużych bo po 300 g każdy ) można taką kapustę wykorzystać do obiadu jako dodatek do ziemniaków oraz różnego rodzaju mięs. Polecam spróbować takiej kapusty jest mega smaczna no i zawsze to coś innego do zjedzenia 😉😉, jest dość tłusta ale przecież na co dzień nie jada się takich dań
Komentarze
Prześlij komentarz