Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb orkiszowy z ziarnami

Hej hej to znowu ja życzę każdemu z osobna bardzo miłego pączkowego dnia, u mnie dziś nie pączki chociaż mam a jednak przepis którym chcę się z Państwem podzielić to swojski chlebuś z mąki orkiszowej, powiem że wyszedł rewelacyjny a dokładny opis plus fotki znajdziecie poniżej 👇👇👇. Mąka orkiszowa jest bardziej zdrowa niż mąka pszenna, pieczywo zwłaszcza swojskie z mąki orkiszowej szczególnie polecane jest przy diecie redukcyjnej mało kto o tym wie, pieczywo z tej mąki ma w sobie błonnik a co najważniejsze zjedzenie kromki chleba zastępuje nam zjedzenie na przykład dwóch kromek chleba pszennego, po pieczywo z tej mąki powinny sięgnąć osoby które mają problemy skórne, dusznicę bolesną oraz zaburzenia przemiany wapnia ale i nie tylko... Chleb oraz bułki orkiszowe zmniejszają zaburzenia krążenia oraz przemiany materii, ma również wiele cennych witamin potrzebnych naszemu organizmowi czyli A,D oraz E a także cynk, miedź oraz selen i żelazo

składniki:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

ziarna:

  • 1 łyżka sezamu białego,
  • 1 płaska łyżka sezamu czarnego,
  • 1 łyżka siemię lniane

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła miękkiego,
  • 1,5 łyżki bułki tartej drobnej

wykonanie:

Do miski wsypać dowolną kolejnością najpierw składniki suche a następnie mokre ( oczywiście woda nie może być gorąca ponieważ drożdże się zaparzą i nie uzyskamy ich pracy fermentacji ), po dodaniu wszystkiego wsypać dowolne ziarna nie musza być identyczne jak u mnie. Gdy już mamy dodane wszystkie składniki wtedy za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników w jedną całość, tak przygotowane wymieszane ciasto na chleb odstawić pod przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut aby ciasto podrosło


Jak już pozostawione ciasto w ciepłym miejscu ładnie podrosło wtedy kolejny raz dość intensywnie za pomocą łyżki wymieszać a po wymieszaniu przygotować foremkę 35 na 12 wysmarowanej łącznie z bokami miękkim masłem i obsypanej w całości bułką tartą. Przełożyć wymieszane ciasto na chleb rozciągając łyżką po całości blaszki można naciąć ostrym nożem i kolejny raz pozostawić już w foremce pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę 

Gdy już pozostawione w ciepłym miejscu ciasto na chleb pięknie wyrosło wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni wstawić gotowe ciasto na kratce od piekarnika druga półka od dołu i piec chlebuś przez 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chleba. 5 minut przed końcem pieczenia się chleba na dno piekarnika wylać 0,5 szklanki wody aby piekarnik zaparował wtedy będziemy mieli chrupiący chlebuś. Upieczony wyjąć z piekarnika a następnie wyłożyć go z blaszki na kratkę pozostawiając do całkowitego ostygnięcia, przed przełożeniem chlebka na kratkę wierzch można posmarować wodą


Upieczony pięknie pachnący chlebuś można zajadać kto z Państwa z czym będzie miał ochotę, ja miałam akurat do ryby w occie którą sama robiłam a rybka to okoń. Jednak swojski chlebek świeżo upieczony najbardziej smakuje z masłem i solą to chyba już tradycja aby tak zajadać zwłaszcza piętkę czy skibkę zależy w którym regionie jak się mówi, mówią na tą część chleba nawet dupka 😁😁😁. Chlebuś z tej mąki jest przepyszny przypominający chleb razowy jednak w smaku nie jest gliniasty jak razowy lecz podobny do pszennego a jednak i tak inny, aby się przekonać wystarczy upiec i wszystko będzie jasne. Jak najbardziej polecam mi wyszedł idealny choć bałam się że będzie zakalec ponieważ gdy ruszyłam foremkę przed włożeniem ciasta do piekarnika ono lekko opadło i tu moje zdziwienie ponieważ chlebuś wyszedł petarda



Komentarze

Popularne posty