Reklama

Wyszukaj przepis

Ala ' roladki z mięsa mielonego wołowego

Witajcie czy są tu miłośnicy mięsa wołowego ? może komuś z obserwujących - odwiedzających przypadnie do gustu przygotowanie takiego obiadu w niespełna trzydzieści minut ? większość pewnie będzie zainteresowana mam tutaj jedną jedyną osobę której nie pasują moje dania i opisy, oczernia mnie pisząc iż przepisy są bez ładu i składu, powiedzcie proszę ale szczerze czy moje przepisy są dla was zrozumiałe ? od niewielu wiem że chyba jednak tak ponieważ wychodzą im dania przygotowane z moich przepisów. Niektórzy wstawiają nawet swoje dania na mojej grupie na Facebooku Fani Kuchni Domowej Agi mam również fanpage Kuchnia Domowa Agi na który serdecznie zapraszam zainteresowanych

składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 małe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego mielonego

dodatkowo:

  • 1 mały ogórek kiszony,
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej,
  • 2 plasterki pomidorów suszonych w oleju i ziołach,
  • 2 łyżki oleju ( do smażenia roladek ),
  • 3 łyżki mąki pszennej ( do obtoczenia roladek ),
  • 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( do sosu )

wykonanie:

Na początek przygotować mięso do utworzenia roladek a mianowicie do miski przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, wsypać tartą bułkę a następnie przyprawę do mięsa oraz czosnek staropolski mielony. Wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników dobrze jest wymasować mięso czyli uderzać w nie aby mięso nie było zbite podczas przygotowania roladek, przygotowaną wymasowaną masę mięsną odstawić na czas przygotowania farszu do roladek. W międzyczasie można wstawić ziemniaki lub dowolną kaszę które będą do roladek

W czasie gdy mięsna masa odpoczywa przygotować farsz ( każdy może wykonać swój ulubiony ), ja przygotowałam tak : do salaterki zetrzeć na tarce jarzynowej ogórka kiszonego mam swoje Ogórki kiszone na zimę następnie pokroić plastry pomidorów suszonych i dodać musztardę dowolną, całość wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników

Gdy mięso już odpoczęło i mamy przygotowane nadzienie - farsz do roladek, wtedy do ręki nabierać dowolną ilość masy mięsnej rozpłaszczyć je na dłoni i nałożyć łyżeczkę farszu przygotowanego wcześniej, zakleić dokładnie aby farsz był w środku roladki. Ułożyć przygotowane na talerzu a następnie obtoczyć je w przygotowanej mące pszennej

Jak już wszystkie mamy obtoczone w mące wtedy na patelnię wlać dwie łyżki oleju lekko go rozgrzać, ułożyć przygotowane roladki i obsmażyć z każdej ze stron na rumiany kolor ( roladki delikatnie mogą pękać ale proszę się tym nie przejmować ). Do obsmażonych roladek wlać wodę zagotować i zmniejszyć moc ognia a następnie wsypać paprykę wędzoną oraz czosnek niedźwiedzi suszony i całość pod przykryciem na wolnym ogniu dusić przez 10 minut, można z raz przekręcić roladki na koniec jeśli bardzo wyparowała woda można jej trochę dolać a następnie wlać w dwóch łyżkach wody rozmieszaną mąkę ziemniaczaną aby zagęścić sos


Przygotowane Ala' roladki no może mi wyszły jak kotlety 😂😂😂 ale dodam że obiad przygotowany dla dwóch osób, tak więc moje roladki podałam z ziemniakami okraszonymi sosem z duszących się roladek oraz dodatkowo jako surówka moja własnoręcznie przygotowana ćwikła na zimę Ćwikła z buraczków na zimę . Każdy może przygotować swój własny zestaw przecież nie musi być identycznie jak u mnie, dodam że Ala' roladki wyszły smaczne i soczyste i choć nie jestem zwolennikiem mięsa wołowego to te danie bardzo mi posmakowało, a pomysł na takie roladki powstał w chwili ponieważ nie wiedziałam co wykonać z mięsa mielonego wołowego więc pomyślałam o takich Ala' roladkach czy kotletach faszerowanych kto jak woli 😁😁😁


Komentarze

Popularne posty