Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z bigosu wigilijnego

Ho ho ho po pracy w kuchni chętnie by się odpoczęło, ale jak niby jak kiedy lubię krzątać się po mojej kuchni i gotować to co wpadnie mi do głowy 😂😂😁😁. Dziś specjalnie dla odwiedzających i nie tylko mam świetny pomysł jak wykorzystać bigos wigilijny ze słoika, zapytacie jak ? a już wam tłumaczę cały przepis podam poniżej abyście mogli skorzystać. Zawsze kombinuję i nic mi w domu się nie marnuje też tak macie ? jeśli tak to nie pozostaje nic innego jak zapoznać się z podanym prze ze mnie przepisem

składniki:

  • 600 g kości wieprzowych schabowych,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 kawałek korzenia selera,
  • 1 średni korzeń pietruszki,
  • 8 - 10 średnich ziemniaków,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 słoik 0,5 litrowy bigosu wigilijnego,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Do sporego garnka wlać 2 litry wody, dodać do niej opłukane w zimnej wodzie kości wieprzowe schabowe lub inne ulubione kości których używacie do zup, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone dowolnie marchew, korzeń selera i pietruszki. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach, w trakcie gotowania zebrać powstałą od mięsa pianę a następnie wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i jeśli mięso na kościach jest już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Wywar z ziemniakami gotować do ich miękkości i w trakcie dodać świeżą lub mrożoną pokrojoną drobniej natkę pietruszki

Gdy dodane i gotowane w wywarze ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy do całości dodać cały słoik bigosu wigilijnego który po świętach za zwyczaj się wekuje aby się nie zmarnował Bigos wigilijny z suszonych borowików . Całość z dodanym bigosem zamieszać a następnie pogotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas zamieszać całą zupę. Pod koniec gotowania się całości dodać łyżkę pieprzu ziołowego który idealnie pasuje do kiszonej kapusty, po ugotowaniu zdjąć z ognia i można od razu zajadać 

Ugotowaną przepyszną, gęstą a zarazem sytą zupę przed podaniem o ile ktoś lubi jeszcze posypać pieprzem ziołowym, ja to muszę mieć go na grubo tak uwielbiam kiszoną kapustę z pieprzem ziołowym a już jak go używam to najczęściej firmy http://www.galeo.pl/ , jest to mój ulubiony pieprz. Zupę podałam również z kawałkami mięsa z kości na których zupa była gotowana, jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup można dodać połowę tego słoika co dałam ja 😏. Po za tym że zupa wyszła petarda to jeszcze na dodatek nadmiar bigosu można wykorzystać w taki właśnie sposób, już kiedyś również gotowałam podobna zupę tyle że z bigosu mięsnego


Komentarze

Popularne posty