Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami na swojskim smalcu ze skwarkami

Kto jest zwolennikiem zup ? my uwielbiamy wszystkie jednak ogórkowa, kapuśniak oraz żurek który gotuję na maślance to nr jeden wśród moich zup. Nie wiem jak jest u was ale u nas w domu bardziej jesteśmy za zupami jakoś więcej się najadamy niż drugim daniem, nie powiem że drugiego nie robię ale rzadziej  niż zupy jednak zupa to podstawa dnia obiadowego

składniki:

  • 0,5 kg kości z boczku na zupy,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 3/4 szklanki soku z ogórków,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 - 8 ziemniaków,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 % - 400 g cały,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka suszonego kopru,
  • 1 łyżka swojskiego smalcu ze skwarkami

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać do niej opłukane w zimnej wodzie kości na zupę lub dowolne ulubione mięso, suszoną włoszczyznę no chyba że ktoś woli można dodać świeże warzywa, wsypać przyprawę uniwersalną a także dodać liść laurowy oraz ziela angielskie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach do zup lub dowolnego mięsa, jak już mięso jest idealnie miękkie wtedy dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę gotować do ich miękkości nadal na wolnym ogniu

W międzyczasie gdy wywar na kościach gotuje się z ziemniakami przygotować ogórki, do miski zetrzeć najlepiej swojskie ogórki kiszone Ogórki kiszone na zimę  na drobnej tarce jarzynowej, na patelnię przełożyć swojski smalec ze skwarkami a do smalcu dodać starte ogórki razem z sokiem który powstał w czasie tarcia ich na tarce, całość dokładnie podsmażyć cały czas mieszając aż dodane ogórki zmienią swój kolor i wyparuje z nich część soku który był razem z ogórkami

Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze są idealnie miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki i pogotować przez 10 minut na wolnym ogniu a w trakcie gotowania przygotować śmietanę czyli do śmietany najlepsza to z http://piatnica.com.pl/ dodać cukier oraz gorący wywar z zupy i wymieszać do momentu aż ze śmietany nie będzie grudek. Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru z ziemniakami i podsmażonymi ogórkami wlać przygotowaną wcześniej śmietanę z cukrem, energicznym ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła dosłownie chwilkę zagotować a następnie zdjąć z ognia i wsypać suszony lub świeży koper, zamieszać i zupa jest gotowa do spożycia 


Ugotowaną przepyszną zupę można podać z ugotowanymi w niej kostkami z boczku a jeśli ktoś nie toleruje śmietany można ugotować bez jej dodatku, zupa wyszła taka jaką lubimy lekko kwaskowa z dodatkiem cukru, zupę można zajadać z kromką swojskiego chlebka wtedy najlepiej smakuje a gdy ogórki do zupy podsmażymy na swojskim smalcu ze skwarkami to już w ogóle petarda a i ogórki są miękkie gdy je podsmażymy wtedy nie ma potrzeby długo jej gotować. Proszę się nie przejmować skwarkami ponieważ spożycie tak przygotowanej zupy raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi

Komentarze

Popularne posty