Zupa buraczkowa z buraczkami zasmażanymi
Dzień dobry moi drodzy jak tam u was przygotowania obiadowe? ja dziś mojej rodzinie przygotowałam nietypową zupkę buraczkową a już tłumaczę dlaczego ? tylko dlatego że zupa jest z ziemniakami oraz makaronem chińskim a także buraczki podsmażone z cebulką, powiem wam że to strzał w dziesiątkę ponieważ zupa wyszła przepyszna bardzo syta taka jaką lubimy i w smaku po prostu rewelacja. Tak więc jeżeli lubicie treściwe zupy to nic innego wam nie pozostaje jak skorzystać z przepisu 😉
składniki:
- 2 kości schabowe wieprzowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonych warzyw,
- 1 słoik buraczków tartych 250 g,
- 1 średnia cebula,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 krążki makaronu chiński CHOW MEIN,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżka natki pietruszki lub mały pęczek,
- 1 szczypta pieprzu mielonego czarnego,
- 1 łyżka świeżych ziół lubczyk
wykonanie:
Ugotować wywar czyli do garnka wlać dwa litry wody dodać kości schabowe dostosowane do zup lub dowolne ulubione mięso, wsypać suszone warzywa oraz przyprawę uniwersalną całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach schabowych, w trakcie wolnego gotowania dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki a także przygotowany wcześniej makaron chiński pokruszony drobniej ( jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup wtedy dodać tylko jeden krążek tego właśnie makaronu ), z dodanymi ziemniakami i makaronem także gotować na wolnym ogniu do ich miękkości
W czasie gotowania się ziemniaków z makaronem w wywarze są one już miękkie wtedy jeśli będzie potrzeba doprawić całość przyprawą uniwersalną a następnie dodać pokrojoną na drobno natkę pietruszki, pogotować jeszcze na wolnym ogniu przez pięć minut. Gdy wywar się nadal gotuje na patelnię wlać olej rozgrzać go i dodać buraczki czerwone tarte mam swoje Buraczki tarte na zimę przygotowane wcześniej z pokrojoną w kostkę cebulą, przełożyć je na rozgrzany olej i podsmażyć przez 2 - 3 minuty, po podsmażeniu przełożyć wszystkie do gotującej się zupy wychodzi podsmażonych buraczków 10 łyżek, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu przez 5 minut
Gdy całość już z dodanymi buraczkami gotuje się na wolnym ogniu wtedy przygotować kwaśną śmietanę 18 % a mianowicie przełożyć ją do salaterki i dodać do niej gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać do momentu aż w śmietanie nie będzie grudek. Po wyznaczonym czasie gotowania się całości z zasmażanymi buraczkami wlać przygotowaną śmietanę, zamieszać szybkim ruchem łyżki aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia i wtedy wsypać pieprz mielony czarny oraz pokrojone świeże zioła lubczyka
Ugotowaną przepyszną i bardzo sytą zupkę buraczkową z ziemniakami i makaronem serdecznie polecam jest tak smaczna że bardzo żałuję iż nie możecie poczuć jej zapachu i smaku w trakcie jedzenia ale nic straconego przecież przepis podany więc możecie ją sami przygotować, tak jak pisałam jeśli ktoś nie lubi sytych gęstych zup to jedynie zmniejszyć ilość ziemniaków ( ja miałam trzy tak duże że mieściło się w nich około ośmiu ziemniaków 😂😂 ) a i makaronu można dać mniej, lecz gorąco polecam z ugotowaniem zupy właśnie z tym chińskim makaronem jest o wiele smaczniejszy smak niż tradycyjnych makaronów
Komentarze
Prześlij komentarz