Sernik na cieście sypanym kruchym
Witam was wszystkich serdecznie jak tam weekend. Wczoraj było święto Trzech Króli z tej właśnie okazji przygotowałam sernik inny niż wszystkie a już tłumaczę dlaczego, tylko dlatego gdyż jest wykonany na kruchym cieście sypanym a sam niby typowy sernik a jednak nietypowy ponieważ jest z dodatkiem kwaśnej śmietany 18 %. I powiem wam że wyszedł mi przecudnie pyszny a co najważniejsze bardzo wilgotny aż rozpływa się w ustach w takim wypadku nie pozostaje mi nic innego jak podzielenie się z wami moim osobistym przepisem który samodzielnie wymyśliłam a także przygotowałam
składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 jajko rozmiar M,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka PRESIDENT,
- 3/4 szklanki cukru,
- 8 żółtek rozmiar M,
- 100 g masła,
- 1 kubek śmietany 18 % - 330 g,
- 2 budynie kokosowe WINIARY lub dowolny smak 35 g każdy
piana z białek:
- 8 białek rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
wykonanie:
Zanim zaczniemy przygotowanie całości ciasta to na początek należy wykonać ciasto kruche oczywiście wszystkie składniki wyjąć z lodówki ponieważ muszą być o temperaturze pokojowej. Jak już wszystkie składniki do przygotowania ciasta oraz masy twarogowej mają temperaturę pokojową wtedy do miski wsypać mąkę pszenną najlepiej tortową, wsypać cukier puder który samemu można przygotować mieląc zwykły cukier w młynku na kawę a następnie wbić całe jako, wsypać proszek do pieczenia, wlać dowolny ulubiony aromat zapachowy a także dodać masło pokrojone na mniejsze części. Całość wyrobić za pomocą ciepłych rąk do czasu aż powstanie tak zwana kruszonka, gdy już przygotowane odstawić na bok do czasu przygotowania masy twarogowej
W czasie gdy przygotowane ciasto odpoczywa czas zabrać się za przygotowanie masy twarogowej czyli tak : do sporej miski dodać żółtka a białka oddzielić do drugiej miski ponieważ później ubijamy z nich pianę, do dodanych żółtek wsypać cukier i za pomocą miksera na najwyższych obrotach zmiksować do uzyskania gładkiej masy jajecznej, po uzyskaniu masy jajecznej dodać pokrojone drobniej masło i nadal miksować aż nie będzie widoczne masło. Po zmiksowaniu tych że składników przełożyć całą śmietanę 18 % a także wsypać proszek budyniowy smak dowolny kto jaki będzie miał ochotę i również wszystko zmiksować na jednolitą gładką masę
Po zmiksowaniu na gładką masę śmietany z proszkiem budyniowym przełożyć cały twaróg z wiaderka i także zmiksować na jednolitą gładką masę. Jak już mamy przygotowaną masę twarogową zabieramy się za przygotowanie piany z białek które pozostawiliśmy z żółtek wykorzystanych do masy twarogowej a więc tak do białek dodać małą szczyptę soli drobnej lecz uwaga dodanie jej za dużo lub jeśli wpadnie chociaż odrobinka żółtka wtedy piana nie ubije się idealnie będzie wodnista a nie sztywna jak powinna być. Więc tak gdy już dodamy sól do białek ubić ją na sztywno, po ubiciu dodać cukier puder 3 łyżeczki i nadal ubijać aż zrobi się lśniąca a na koniec ubijania dodać łyżkę soku z cytryny i zmiksować do połączenia się soku z pianą
Przygotowaną już pianę z białek dodawać partiami do masy twarogowej i koniecznie za pomocą łopatki drewnianej dokładnie delikatnie wymieszać z masą twarogową mieszać do momentu aż wykorzystamy całą pianę z białek. Gdy już mamy wymieszaną całość nie musi być idealnie wtedy przygotować blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 na 25 wyłożyć ją papierem do pieczenia ( ja aby się lepiej układał zgniatam go następnie moczę w ciepłej wodzie, wyciskam a następnie prostuję energicznie nim potrząsając ). Na dno blaszki wyłożonej papierem wysypać większą część ciasta wyrównując powierzchnię, można je lekko docisnąć, na ciasto wylać całą masę twarogową a na masę posypać resztę ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni na drugiej półce od dołu na dnie piekarnika wstawić miskę z ciepłą wodą i piec 60 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta, Po wyznaczonym czasie wierzch sernika nakryć folią aluminiową i piec jeszcze 15 minut aby spód ciasta się dopiekł, po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Upieczony i ostygnięty sernik należy włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny aby dobrze zastygł lub kroić następnego dnia. Sernik wyszedł tak cudownie wilgotny że mało co z niego zostało tak rodzince posmakował, nie musowo go przygotować na tym cieście przygotowanym prze ze mnie możecie go upiec na biszkoptach lub herbatnikach a nawet upiec sam sernik bez żadnych spodów. Jeżeli lubicie wilgotne serniki a nie suche to jak najbardziej polecam wam przygotowanie według mego przepisu, można dodać do twarogu rodzynek jeśli ktoś by chciał lub na przykład pokrojone drobniej brzoskwinie. Powiem tylko tyle jeśli go przygotujecie będziecie tak miło zaskoczeni jak ja byłam. Wczoraj to chyba był dzień sernika bo widziałam na grupach kulinarnych co druga osoba wstawiała sernik 😂😂😂😂😂
Komentarze
Prześlij komentarz