Sernik na ciemnym cieście z borówkami
Co byście powiedzieli na kolejny mój przepis na mocno wilgotny sernik przygotowanym z dodatkiem śmietany, sernik wykonany jest z twarogu z wiaderka. Dodatkiem tego sernika jest ciasto ciemne na którym został wykonany oraz świeże borówki dodane już na masę twarogową, jeżeli lubicie wilgotne serniki to nic innego mi nie pozostaje jak podzielić się z wami moim przepisem jest na prawdę godny polecenie nie wierzycie ? więc zachęcam do przygotowania go samemu będziecie mega zaskoczeni
składniki na ciemne ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 100 g margaryny Kasia,
- 1 jajko rozmiar M,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 szklanka cukru pudru
masa serowa:
- 1 kg twarogu DELIKATE,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 150 g margaryny Kasia,
- 1 kubek śmietany 18 % PIĄTNICA 400 g,
- 3 opakowania budyniu brzoskwiniowego 40 g każdy
piana z białek:
- 6 białek,
- 1 mała szczypta soli
dodatkowo:
- 250 - 300 g borówek świeżych
wykonanie:
Na początek przygotować wszystkie potrzebne nam składniki do przygotowania ciasta, nie muszą być identyczne jak u mnie każdy może przygotować według swego uznania i upodobań. Kolejny krok to przygotowanie ciasta ciemnego, do miski wsypać mąkę ( ja najczęściej używam takiej gdanskiemlyny.pl jak dla mnie najlepsza nie pomijając mąki https://basiazsercem.pl/ ). Następnie wsypać cukier puder, wbić całe jajko, dodać proszek do pieczenia a także pokrojoną margarynę Kasia a jak również wsypać łyżeczkę kakao, wszystko wyrobić za pomocą ciepłych rąk na tak zwaną kruszonkę, przygotowane ciasto odstawić aby odpoczęło
Gdy już ciasto mamy przygotowane zabieramy się za przygotowanie masy twarogowej do miski przełożyć żółtka białka oddzielając do drugiej miski, wsypać do żółtek cukier i miksując ubić na jednolitą jajeczną masę, po ubiciu dodać margarynę Kasia pokrojoną drobniej i nadal ubijać aż ubite żółtka połączą się z margaryną. Po ubiciu masy jajecznej z margaryną przełożyć z wiaderka cały twaróg DELIKATE, przełożyć cały kubek śmietany z http://piatnica.com.pl/ a także wsypać proszek budyniowy
Jak już masa twarogowa jest przygotowana wtedy pozostawione białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli ( nie wsypywać za dużo soli ponieważ pana nie ubije się dobrze ). Gdy już piana jest ubita na sztywno przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką aby połączyła się z masą twarogową. W czasie gdy mamy przygotowane ciasto oraz masę twarogową naszykować blaszkę o wymiarach 32 na 22 wykładając ją papierem do pieczenia
Do już przygotowanej blaszki z papierem do pieczenia wysypać większą część ciasta ciemnego ugniatając go rękoma na płasko, na ciasto przełożyć połowę masy twarogowej na nią ułożyć świeże borówki na borówki wyłożyć pozostałą część masy twarogowej na masę resztę świeżych borówek a na borówki wysypać resztę pozostawionego ciasta. Polecam jak najbardziej mniejszą formę ponieważ wtedy jest dużo wyższy sernik
W czasie gdy mamy już przygotowane całe ciasto piekarnik rozgrzać do 170 stopni na dno piekarnika postawić miskę metalową z wodą, gdy już piekarnik się rozgrzeje wtedy przygotowane ciasto wstawić na drugą półkę od dołu i piec przez 80 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu pozostawić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika do ostygnięcia, po już całkowitym ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową
Przygotowane ciasto mocno wilgotne i pachnące podczas pieczenia idealnie nadaje się nie tylko na weekend lecz także na święta lub dowolne imprezy. Jest tak bardzo wilgotne aż w trakcie krojenia potrafi się rozwarstwić ale przecież to w niczym nie przeszkadza prawda ? 😁😁😁 sernik najlepiej jest kroić na drugi dzień, jeżeli lubicie aż tak wilgotne serniki to serdecznie polecam do zabrania się za niego i upieczenie samodzielnie wyjdzie każdemu kto nawet nigdy nie miał styczności z jakimkolwiek pieczeniem ciast. Powiem jeszcze tyle każdy mówi że serniki z wiaderka to jeden wielki syf i tu się z tą opinią nie zgodzę ponieważ sernik wyszedł petarda
Komentarze
Prześlij komentarz