Reklama

Wyszukaj przepis

Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo - pomidorowym

A może by tak coś innego niż kotlety czy mięso duszone lub pieczone ? dziś mam dla was przepis na pyszne pulpety w ulubionym sosie śmietanowo - pomidorowym, jesteście zainteresowani ? więc zapraszam do zapoznania się z przepisem gdzie podam szczegółowe informacje co i jak wykonać. Dodam tylko tyle że nie ma tu nic trudnego gdzie nie bylibyśmy w stanie ich przygotować, przepis jest naprawdę banalnie prosty

składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 5 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego mielonego,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocista skórka,
  • 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • olej do smażenia

sos śmietanowo - pomidorowy:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 2 łyżeczki z górką przecieru pomidorowego,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Do miski przełożyć zmielone mięso z indyka, wbić całe jajka, wsypać wszystkie przyprawy podane w składnikach oraz wsypać bułkę tartą, całość dokładnie wymasować ręką do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników. Tak przygotowaną masę mięsną pozostawić na 15 minut aby dodana bułka napęczniała, po wyznaczonym czasie do ręki nabierać niewielką ilość masy mięsnej i uformować małe kulki mięsne a następnie każdą z nich obtoczyć w mące i ułożyć na ściereczce lub talerzu, mi z podanych składników wyszło 14 sztuk prawie jednakowych pulpetów 😂

Jak już mamy przygotowane wszystkie pulpeciki wtedy na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go dokładnie a następnie ułożyć pulpeciki obtoczone w mące i na średnim ogniu dużego gazu smażyć z każdej ze stron na złoty kolor. W trakcie gdy pulpety się smażą do garnka wlać wodę, wsypać suszone warzywa oraz dodać przyprawę uniwersalną i doprowadzić na bardzo wolnym ogniu do zagotowania się całości gdy już się woda zagotuje wtedy poprzekładać wszystkie usmażone pulpeciki i pod przykryciem pogotować na jak najmniejszym ogniu do czasu miękkości dodanych suszonych warzyw


W czasie gotowania się pulpetów na wolniutkim ogniu zdjąć pokrywkę i nadal pogotować aż wyparuje większość wody w międzyczasie dodać ziela angielskie oraz liść laurowy i będzie widoczna zmiana wody w lekki sos, wtedy przygotować śmietanę przełożyć ją do salaterki dodać przecier pomidorowy oraz cukier a także mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać na gładką masę do czasu aż nie będzie grudek śmietany. Gdy już mamy przygotowaną śmietanę wtedy wlać ją do gotujących się na wolnym ogniu pulpetów, zwiększyć moc ognia pod garnkiem i cały czas mieszając doprowadzić do powstania sosu jeśli wyjdzie za gęsty dolać wody mi wyszedł idealny, przygotowane pulpety zdjąć z ognia

Przygotowane bardzo smaczne i soczyste pulpety drobiowe można podać na szybko z ugotowanym osobno makaronem dowolnego kształtu a nawet z ryżem czy też z różnego rodzaju kaszami decyzja należy do państwa. Przygotowanie pulpetów jest banalnie proste, szybko się je przygotowuje a znikają dosłownie w mgnieniu oka, tak że bardzo serdecznie polecam taki obiad dla zapracowanych lub ludzi którzy nie wiedzą co przygotować na obiad

Komentarze

Popularne posty