Placki ziemniaczane z cebulką smażoną i surową
Dobry wieczór jest już późno tak wiem ale w dzień nie było za bardzo czasu aby podzielić się z wami przepisem. Tak więc biorę się teraz za napisanie wszystkiego co i jak dodawałam abyście mogli skorzystać bez przeszkód z przepisu na pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dwóch rodzajów cebul czyli smażona jak i surowa a także przypraw jakie dodałam aby był smak idealny, więc jeśli spodoba wam się przepis to nic innego jak tylko z niego skorzystać
składniki:
- 2,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1,5 łyżki soli drobnej,
- 2 średnie cebule,
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 4 - 5 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki cebulki smażonej,
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
dodatkowo:
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początku zajmujemy się ziemniakami czyli należy je obrać, umyć a następnie zetrzeć za pomocą tarki ręcznej do ziemniaków lub za pomocą maszynki do ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy są tarte ręcznie ). Do startych ziemniaków należy wbić dwa całe jajka, dodać cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę a także wsypać cebulkę smażoną i mąkę pszenną ( w zależności od jakości ziemniaków ponieważ nie wszystkie są jednakowe, jedne mają w sobie więcej wody a inne prawie jej nie mają ) następnie wsypać resztę przypraw które podałam w składnikach i całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do czasu połączenia się całości na jednolitą masę ziemniaczaną
Jak już mamy przygotowaną masę ziemniaczaną wtedy do patelni wlać oleju trochę ponad dno jej objętości, rozgrzać go a następnie nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego formując z niego placek ( na moją patelnię wchodziło po trzy sztuki placków ), placki smażyć na średnim ogniu gdy jedna ze stron ładnie jest już zarumieniona wtedy odwrócić placek na drugą stronę i również smażyć na złoty kolor ( pamiętajcie aby oleju nie dolewać w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać, najpierw wlać olej rozgrzać go a dopiero wtedy nałożyć ciasto ziemniaczane ). Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
Usmażone chrupiące i pysznie pachnące placki ziemniaczane można podawać kto jak lubi u nas obowiązkowo już od lat dzieciństwa muszą być z kwaśną śmietaną i posypanym cukrem, można także przygotować do takich placków gulasz wieprzowy lub drobiowy ale decyzja już należy do Państwa, nie każdy musi lubić takiego połączenia smaków jak mamy my. W sumie ja dzielę się tylko przepisem jeśli ktoś zechce to skorzysta a jeśli ktoś z was nie będzie chciał to ominie mój przepis i pójdzie szukać na Google takiego przepisu jaki będzie chciał. Powiem wam że bardzo często używam przypraw prymat.pl ponieważ to jedna z wielu firm których uwielbiam ich przyprawy
Komentarze
Prześlij komentarz