Reklama

Wyszukaj przepis

Pasztet z mięsa rosołowego

Pasztet, pasztety paszteciki, kto lubi swojskie przygotowane własnoręcznie ? przygotowanie własnego pasztetu na kanapki ma wiele cennych właściwości na przykład są źródłem białka a także witamin z grupy B, znajduje się w nich dużo żelaza, selenu a także cynku a jeszcze przygotowany samodzielnie to już w ogóle rarytas. Pasztety można przygotowywać z różnych gatunków mięsa ja dziś mój na który z wielką przyjemnością podam przepis jest wykonany z ćwiartek na których był gotowany rosół, dodam że warto przygotować samemu pasztet wtedy chociaż wiemy co jemy a i smak o niebo lepszy niż tych kupnych, pasztety można piec jak również przygotować je do słoików. Tak więc gorąco zachęcam do skorzystania z mego przepisu nie zawiedziecie się 💙💙💙💙 

składniki:

  • 2 spore udka drobiowe,
  • 3 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do pasztetu http://www.kamis.pl/,
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego,
  • 1 porcja warzyw z rosołu,
  • 3 chochle rosołu,
  • 2 łyżki oleju

wykonanie:

Ugotowane na miękko mięso z rosołu wyjąć aby ostygło tak samo warzywa które dodajemy do rosołu czyli : marchew, korzeń selera i pietruszki oraz liście pora, po całkowitym ostygnięciu mięso oddzielić od kości a następnie wszystko przemielić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Po zmieleniu całości dodać przyprawę czosnku staropolskiego, bułkę tartą oraz przyprawę do pasztetu ( najlepiej firmy http://www.kamis.pl/ ) a także rosół który został z obiadu. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 15 minut aby masa wchłonęła dodaną bułkę tartą 

Po wyznaczonym już czasie odstania masy na pasztet, przygotować niewielką formę do pieczenia jej dno wysmarować olejem następnie masę mięsną kolejny raz zamieszać i przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać wierzch. Po przygotowaniu całości wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 230 stopni i piec 50 - 55 minut łącznie z rozgrzaniem się piekarnika. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia a po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki aby pasztet w lodówce stężał i się związał

Upieczony, ostudzony i związany swojski pasztet najlepiej podać ze swojskim pieczywem na przykład bułeczkami lub swojskim chlebem ale jeśli ktoś nie ma takiej możliwości może być również kupne pieczywo. Pasztet wyszedł cudowny z wierzchu chrupiąca skórka a w środku mocno wilgotny gdzie bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, przepis na prawdę gorąco polecam. Dla większej osób w rodzinie polecam zwiększenie ilości dodanych składników u nas został przygotowany dla trzech osób


Komentarze

Popularne posty