Reklama

Wyszukaj przepis

Kości BOCZKOWE duszone z cebulką

Co byście powiedzieli na bardzo tani a zarazem szybki obiad ? dla większości jest zapewne to niepojęte jak w ogóle coś takiego można zjeść, już wam tłumaczę że jednak się da a smak tego mięska z kości BOCZKOWYCH to po prostu petarda. Większość domowników takie właśnie kostki oddaje swoim pupilom do zjedzenia a ja właśnie chcę wam udowodnić że i ludzie mogą zjeść owe kostki i się nimi zajadać, mogą być jako danie obiadowe a nawet taka przegryzka do chleba. Wystarczy tylko prawidłowo je przygotować, to żaden wstyd ogryzać kości 😅😅, ale niewiele osób o tym wie że tanio nie znaczy biednie czasami właśnie takiego jedzenia się po prostu chce jak to mówię wspomnienia czasów dzieciństwa

składniki 1 wersja:

  • 600 g kości BOCZKOWYCH z mięsem,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki czosnku staropolskiego,
  • 1 łyżka oleju

składniki 2 wersja:

  • 1,5 kg kości BOCZKOWYCH wieprzowych,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 3 szklanki wody przegotowanej letniej,
  • 1 łyżeczka ziarenka smaku

dodatkowo:

  • 1 - 1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,
  • 2 średnie cebule żółte,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Zakupione kostki BOCZKOWE mięsne lekko przepłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku a po durszlaku osuszyć dokładnie za pomocą ręcznika papierowego, po dokładnym osuszeniu przełożyć je do miski wsypać przyprawę do mięsa, czosnek staropolski suszony i wlać 1 łyżkę oleju. Całość bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw z mięsem na kostkach, po wymieszaniu pozostawić na 10 - 15 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw

Po wyznaczonym czasie odstania kostek w przyprawach rozgrzać suchą dużą patelnię, przełożyć na nią całą zawartość z miski i podsmażyć z każdej ze stron na rumiany kolor nawet lekko podpalając ( wyjdzie wtedy smaczniejszy sos ). Do już podsmażonych kości BOCZKOWYCH z mięsem wlać 1 szklankę do 1,5 szklanki zimnej przegotowanej wody i od czasu zagotowania dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach a także do czasu wyparowania większej ilości dodanej wody. W trakcie duszenia się mięsa przygotować cebulę obrać ją a następnie pokroić w piórka

Gdy mięso na kostkach jest już odpowiednio miękkie i wyparowała większość wlanej wody wtedy dodać przygotowaną pokrojoną w piórka cebulę oba kolory i chwilę poddusić ją do czasu zeszklenia pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i jeszcze przez chwilkę podsmażyć aż będzie widoczny sos ( dodam że gdy mięso smaży się już z cebulką sos robi się bardzo fajny gęstawy sam z siebie nie ma potrzeby dodawania mąki ). Po podsmażeniu zdjąć z ognia i już można takie danie zajadać

Przygotowane cudownie pachnące mięsko na kościach podałam z kaszą jęczmienną perłową uprażoną osobno polaną delikatnie sosem z mięska ( dodam że sosu wychodzi niewiele jeżeli ktoś chciałby większą ilość sosu należy dodać więcej wody, dłużej dusić i w czasie duszenia zostawić więcej wody przed wyparowaniem a żeby zagęścić sos wystarczy dodać 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 0,5 szklanki wody ), jako surówka u mnie akurat pomidorki koktajlowe lecz ktoś kto będzie przygotowywał taki obiad surówka lub ziemniaki czy kasze według swego gustu i smaku. W podobny sposób można przygotować żeberka lub inne mięso jakie kto lubi, u mnie moi chłopacy wolą ogryzać kostki 😂😂😂. Przygotowanie takich kostek zajmuje nie całą godzinę w zależności z jakiego prosiaka mamy mięso na kościach BOCZKOWYCH


Drugą wersję tego dania robimy podobnie czyli na początek kości BOCZKOWE przełożyć do miski, posypać przyprawą do mięsa oraz ziarenkami smaku dokładnie wymieszać aby przyprawy obtoczyły całe mięso na kościach po czym przełożyć na gorącą patelnię i obsmażyć na mocno rumiany kolor. Gdy są już ładnie obsmażone wtedy wlać wodę oraz wsypać warzywa suszone i dusić pod przykryciem do czasu wyparowania prawie całej wody aż do powstania sosu oczywiście dusić do czasu aż chrząstka na kościach będzie mięciutka a w między czasie gdy kości się duszą wsypać czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi oraz paprykę słodką w proszku. Powiedzcie sami czy nie można zjeść tanio a smacznie? Jak to na grupie napisali mi do tego dania że to takie żeberka tylko w innej formie, moje kostki podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz swojską cukinią marynowaną Cukinia

Oczywiście również można podać odgrzane kości BOCZKOWE wieprzowe z kopytkami kopytka jak również z innymi kluskami jakie tylko lubicie a można je mieć tak po prostu do chleba jako przekąskę 

Komentarze

Popularne posty