Gulasz z karkówki w sosie własnym
Czy zawsze musi być kotlet z karkówki czy karkówka smażona ? otóż nie ? właśnie dziś przygotowałam przepyszny gulasz z mięsa karkówki wieprzowej bez kości w sosie własnym, tak właśnie w sosie własnym wszystko podam w opisie nie ma w nim ani grama mąki czy pszennej czy też ziemniaczanej. Powiem tyle - gulasz jest nawet smaczniejszy niż smażona karkówka fakt że czas oczekiwania to 1,5 godziny ale naprawdę warto odczekać ten czas ponieważ przygotowane według przepisu mięsko rozpływa się w ustach jest tak miękkie i delikatne
składniki:
- 1,100 kg karkówki wieprzowej bez kości,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka przyprawy do karkówki,
- 0,5 łyżki czosnku staropolskiego suszonego,
- 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
- 3,5 szklanki wody letniej przegotowanej,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Zakupione mięso karkówki bez kości dokładnie umyć w zimnej wodzie a następnie przełożyć na durszlak aby ociekło z nadmiaru wody w której było płukane, po ocieknięciu wody z mięsa przełożyć je na ręcznik papierowy i dokładnie wytrzeć do sucha. Po tych czynnościach mięso pokroić w pasy a następnie w grubszą kostkę, dodać do mięsa przyprawę do karkówki i olej a następnie wsypać czosnek staropolski a w trakcie mieszania z przyprawami wsypać przyprawę do mięsa zgodnie z ilością podaną w składnikach. Całość dość dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw z kostką mięsną, odstawić na 15 minut aby mięso dobrze połączyło się z dodanymi przyprawami
Po wyznaczonym już czasie gdy mięso w przyprawach odstało swój czas rozgrzać suchą patelnię i na rozgrzaną przełożyć przygotowaną kostkę mięsną ( nie mieszać mięsa podczas smażenia wtedy nie puści soków lecz się zamknie i będzie pięknie rumiane ), podsmażyć z każdej ze stron na ładny brązowy kolor, gdy już całość mamy podsmażoną wtedy wlać trzy szklanki wody i zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na wolnym dusić pod przykryciem do miękkości mięsa oraz wyparowania prawie całej dodanej wody. Jak pozostała niewielka ilość wlanej wody wtedy wlać jeszcze pół szklanki wody i wsypać suszone warzywa, nadal dusić na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa oraz suszonych warzyw a także do momentu aż powstanie sos
Gdy już mamy przygotowany gulasz oraz ugotowaną kaszę swoją ulubioną mi bardzo posmakowała ta która będzie na jednym ze zdjęć, na której ułożyłam przygotowany gulasz z karkówki, kaszę polałam delikatnie sosem z mięsa a jako surówkę podałam swoją ćwikłę ćwikła z buraczków na zimę bo akurat na nią miałam ochotę. Taki gulasz można podać z czym kto będzie miał ochotę na przykład z ryżem, dowolną kaszą a także z ziemniakami a nawet można podać jako przekąskę do chleba. Tak więc decyzja należy do każdego z osobna ale sam gulasz gorąco polecam ponieważ tak przygotowane mięsko rozpływa się w ustach jest tak miękkie że aż och ach
Komentarze
Prześlij komentarz