Ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone na trzech różnych solach
Co jak co ale obiad obowiązkowo musi być tanio czy bogato ale to podstawa dnia. Tak więc dziś zaproponuję wam ćwiartki kurczaka w przyprawach upieczone na trzech rodzajach soli, co by wam tu opisać powiem tyle ćwiartki są wyśmienite choć od strony soli wyszły mega słone ale z dodatkiem ziemniaków da się zjeść po prostu nie każdy rodzaj soli jest jednakowo słony należy o tym pamiętać. Tak wiem soli powinno się używać w naszych dietach i organizmów jak naj mniej no ale przecież na co dzień nie przygotowujemy takich dań a jak raz od święta zjemy takie danie to przecież nic nam nie zagrozi 😅😆, bynajmniej tak myślę, lecz przygotowanie takiego dania jest godne uwagi i polecenia
składniki:
- 3 sztuki większe ćwiartek kurczaka,
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 3 łyżki oleju,
- Po 5 łyżek każdej z soli ( firmy SANTE )
wykonanie:
Przed przygotowaniem obiadu dzień wcześniej świeże lub mrożone ćwiartki kurczaka oczyścić a następnie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, Po wymoczeniu osuszyć na durszlaku a następnie za pomocą ręcznika kuchennego, jak już mamy przygotowane wtedy ponacinać je w dwóch miejscach od strony skóry gdy już nacięte dodać przyprawy podane w opisie oraz olej i całość dokładnie wetrzeć w mięso a także w nacięcia które wykonaliśmy. Tak przygotowane pozostawić na noc aby mięso przeszło dodanymi przyprawami
Następnego dnia tuż przed przygotowaniem obiadu przygotować trzy rodzaje soli, wszystkie ze sobą zmieszać i wymieszać ( ja użyłam firmy SANTE https://sante.pl/sklep ). Gdy mamy już wszystkie ze sobą połączone przygotować naczynie lub blaszkę w której będziemy piekli ćwiartki, na dno blaszki lub naczynia wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać przygotowaną sól zaś na rozłożoną sól ułożyć ćwiartki w przyprawach które były pozostawione na noc
Gdy już mamy przygotowane ćwiartki na soli skórą ku górze wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut. Podczas pieczenia się ćwiartek nie odwracać je na drugą stronę, powinny zostać w pozycji jaką ułożyliśmy, jedyne co to można sprawdzić za pomocą widelca czy są wystarczająco miękkie wtedy można piec krócej u mnie mąż chciał bardziej przypieczone dlatego podałam taki czas pieczenia. Tak jak pisałam w opisie mięso od strony soli jest mocno słone ale nie warto się tym przejmować ponieważ tam i tak jest większość kości 😁😁😁
Upieczone z wierzchu cudownie chrupiąca skórka zaś w środku soczyste i kruche idealnie odchodzące podczas spożywania od kości mięsko ćwiartek kurczaka podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem z pieczących się ćwiartek a jako dodatek ogórek kiszony swojski Ogórki kiszone starty na tarce jarzynowej oraz przepołowiony na dwie części, przed podaniem na talerz można z ćwiartek trochę zeskrobać przypieczone przyprawy choć nie koniecznie ponieważ w niczym one nie przeszkadzają
Komentarze
Prześlij komentarz