Chleb pszenny z sezamem bez wyrabiania
Mam dziś dla Państwa swojski chlebek och co był za zapach w czasie pieczenia po prostu nie do opisania. Za dawnych lat stwierdzono że ciasto chlebowe posłużyło Bogu do stworzenia kobiety 😂😂😂, może i coś w tym jest ponieważ większość kobiet w swoich domach a jest ich co raz więcej zabiera się za wypieki domowego chleba, chleb który jest tak powszechnie znany używamy co najmniej dwa razy dziennie czyli na śniadanie i kolację, aby się nie zmarnował często czerstwy chleb wykorzystujemy do upieczenia go z jajkiem a także suszymy i mielimy jako bułkę tartą. Teraz w tych czasach dzielimy się opłatkiem lecz za czasów Jezusa dzielono się właśnie chlebem, nie wiem jak jest teraz w zwyczaju ale gdy ja wychodziłam za mąż to mama z tatą podali nam chleb i sól przed wejściem do domu zaraz po zawarciu związku. Zazwyczaj chleb jest okrągły lub podłużny ale co raz więcej odmian chleba jest również prostokątna no i jak to się mawia co swojski to swojski wiemy przede wszystkim co jemy
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki sezamu,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo:
- 2 łyżki sezamu,
- 1 forma do pieczenia 35/12
wykonanie:
A więc tak : do miski wyższej wsypać najpierw mąkę następnie według kolejności jaką podam czyli tak : na mąkę wsypać suche drożdże, następnie sól, cukier i sezam lub dowolne według siebie ziarno, po wsypaniu tych składników wlać letnią wodę ( nie może być gorąca bo chleb nie wyjdzie jedynie sparzy mąkę i będzie zakalec ) a na koniec olej czyli 3 łyżki. Po dodaniu wszystkich składników wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników, po wymieszaniu miskę z ciastem odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto podrosło
Po wyznaczonej prawie godzinie gdy jest widoczne gołym okiem podrośnięte ciasto kolejny raz zamieszać łyżką a następnie przełożyć do dowolnego naczynia lub blaszki keksowej 35 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch ciasta za pomocą mokrych rąk posypać po wyrównaniu sezamem lub dowolnym ulubionym ziarnem i kolejny raz postawić w ciepłym miejscu na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta na chleb
Gdy odstawione w ciepłym miejscu ciasto podwoiło swoją objętość piekarnik rozgrzać do 210 stopni do już rozgrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu wstawić wyrośnięte w blaszce ciasto na chleb i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć gotowy chleb z piekarnika następnie razem z papierem wyjąć chlebek z foremki i studzić na kratce
Jak już chlebek ostygnie całkowicie wtedy oddzielić go od papieru ( bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ), można śmiało go kroić nic się nie rozwala a i skórka nie odchodzi od miąższu. Nie chwaląc się ten chlebek wyszedł mi po prostu petarda mąż już zapowiedział że teraz codziennie sobie taki życzy na śniadanie i kolację 😂😂😂😂, normalnie chyba osiwieję bo mu pokazałam a teraz na prądzie nie wyrobię 😁😁😁 no i masz babo pacek pokaż raz a będą cię teraz męczyć codziennymi wypiekami
Cudownie pachnący cały dom pieczonego chleba po ostygnięciu idealnie nadaje się na kolację a także o ile zostanie na śniadanie, większość zajada jeszcze ciepły ja nie dałam bo powiedziałam że muszę zrobić fotki 😃😃😃😃😃 oczywiście pierwsze co to mąż zabrał piętkę, skibkę czy jak tam się w każdym regionie inaczej mówi. Swojski jeszcze ciepły chlebuś najlepiej smakuje z masłem i posypaną solą ale również idealnie nadaje się na kanapki do pracy, szkoły na przykład z wędliną a także z samym pomidorem czy ogórkiem jak również z serem żółtym a nawet białym. Także gorąco polecam wyjdzie każdemu kto jeszcze nie miał do czynienia z wypiekiem chlebowym
Piękny chlebek.Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie tylko teraz mam problem bo mąż chce codziennie 😂
Usuń