Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki pszenne trójkąty

Ogólnie zastosowanie pieczywa dzielimy na trzy różne rodzaje pieczywa czyli żytnie, pszenne oraz mieszane. Dobre pieczywo jest codziennym podstawowym produktem spożywczym na śniadanie, kolację a nawet często w wielu domach w ciągu dnia, pieczywo stosujemy do połączenia go z warzywami lub różnymi ulubionymi warzywami a nawet serami. Są w wielu piekarniach nawet chleby czy bułki bez glutynowe a nawet razowe ale to już w zależności od naszego zapotrzebowania i spożywania takiego pieczywa kto jakie lubi, zazwyczaj pieczywo jest wykonywane z mąki, soli oraz wody lecz także ostatnimi czasami robi się chleby czy bułki na zakwasie, drożdżach a także z sokiem z ogórków kiszonych czy nawet na maślance. Przeciętne pieczywo zawiera bogactwo witamin B i A, każde pieczywo jest w miarę smaczne jednak te wykonane samodzielnie smakuje jednak najbardziej, moje bułeczki przygotowałam na bazie chlebka który ostatnio wstawiałam lecz trochę inna jest kolejność ich przygotowania

składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml,
  • 1,5 łyżeczki cukru

dodatkowo :

  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka czarnuszki

wykonanie:

Do wyższej miski wsypać mąkę następnie drożdże suszone, sól, cukier a następnie wlać letnią wodę oraz od razu olej, całość wymieszać łyżką po czym wyrabiać rękoma lub za pomocą miksera do czasu połączenia się składników oraz do momentu aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk w trakcie wyrabiania wsypać łyżeczkę mąki jeśli wyda się Państwu za luźne ciasto. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykrytą ściereczką na 30 minut aby podrosło

Po wyznaczonym czasie gdy jest już widoczne podrośnięcie ciasta na blat kuchenny lub stolnicę lekko obsypaną mąką przełożyć wyrośnięte ciasto i za pomocą rąk delikatnie je rozciągnąć nie za cienko, oczywiście wierzch również posypać niewielką ilością mąki. Po rozciągnięciu ciasta za pomocą noża lub przyrządu do frytek pociąć owe ciasto na trójkąty mi wyszło 8 sztuk. Ciasto podczas przygotowania czuć jak rośnie w trakcie jego robienia i krojenia na trójkąty

Każdy z przygotowanych trójkątów wyłożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ciepłą wodą a następnie obsypać dowolnymi nasionami ( ja użyłam sezamu oraz czarnuszki ). Po przygotowaniu trójkątów na bułki odstawić je na 20 minut aby lekko podrosły, po widocznym podrośnięciu piekarnik rozgrzać ustawiając go na 210 stopni i w nagrzany wstawić przygotowane bułki piec 25 - 30 minut do ładnego zarumienienia się bułek ( jeżeli ktoś chciałby bledsze to piec krócej. Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika i jeszcze gorące po wierzchu posmarować wodą, odstawić do ostygnięcia


Moje pachnące w całym domu bułeczki podałam z papryką mojego wykonania papryka zielona w zalewie oraz wędliną lecz najbardziej jeszcze ciepłe smakują z masłem posypanym solą decyzja należy do Państwa z czym najbardziej będą wam smakować swojskie bułeczki powiem tak od siebie nie ma lepszego pieczywa niż te które sami wykonamy, tak naprawdę wiemy co jemy i chociaż mówią że drożdże są nie zdrowe to nie mają racji ponieważ pieczywo sklepowe również ma w sobie drożdże. Dla większej ilości domowników polecam podwojenie produktów z których będziemy wykonywać bułeczki i wcale nie musza być trójkąty możecie przygotować okrągłe lub podłużne decyzja należy do was


Komentarze

Popularne posty