Bułka drożdżowa bez wyrabiania
Dzień dobry moi drodzy mam dla was bardzo prosty przepis na przepyszną bułkę drożdżową bez wyrabiania, jest mieszana tylko łyżką 😁 powiem tak przepis wykombinowałam wykorzystując mój przepis z chleba który ostatnio wam wstawiałam z tym że bułka jest na słodko a i wyszła dosłownie petarda 👌. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam i zajadać a tym bardziej piec ciasta drożdżowe nie wiem jak to robię ale wychodzą mi perfekcyjne i bardzo lubię używać drożdży suszonych są szybkie do przygotowania ciasta a co najważniejsze nie ma potrzeby aby nastawiać na wyrośnięcie rozczynu drożdżowego, więc jeśli chcecie zapoznać się z przepisem na szybkie w wykonaniu ciasto na bułkę drożdżową zapraszam poniżej 💖
składniki:
- 4,5 szklanki mąki tortowej,
- 2 szklanki ciepłe mleko migdałowe roślinne,
- 1 op. drożdży suszonych 7 g,
- 6 łyżek oleju,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek do miski wsypać mąkę a następnie kolejnością wszystkie składniki które podałam oczywiście powinny być o temperaturze pokojowej, białka oddzielić od żółtek dodając same żółtka zaś z białek można przygotować beziki a mleko podgrzać tak aby było ciepłe nie może być gorące ponieważ zaparzą się drożdże. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą dodanych składników, wymieszane pozostawić na 1 godzinę pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy po pozostawionym w ciepłym miejscu przygotowane ciasto podrosło co będzie widoczne gołym okiem wtedy zamieszać je łyżką kolejny raz i przygotować w międzyczasie blaszkę keksową o wymiarach 35 na 12 wyłożyć ją papierem do pieczenia ( aby lepiej się układał należy zmoczyć go w ciepłej wodzie ), przełożone do foremki ciasto posypać dwoma łyżkami wiórek kokosowych oraz jedną - dwoma łyżkami cukru lub kto czym woli ale posypując cukrem będzie pięknie chrupiąca skórka z wierzchu po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto ponownie postawić pod ściereczką do ponownego podrośnięcia na pół godziny
Jak już pozostawione w ciepłym miejscu ciasto podwoiło swoją objętość wtedy piekarnik nastawić na 200 stopni i do już rozgrzanego wstawić przygotowane wyrośnięte ciasto i piec przez 35 minut po 15 minutach pieczenia się ciasta nakryć wierzch ciasta folią aluminiową i nadal piec aby dopiekło się w środku i od spodu, pięć minut przed końcem pieczenia się ciasta temperaturę zwiększyć do 220 stopni zdejmując folię i podpiec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami następnie wyjąć bułkę z piekarnika i razem z papierem wyjąć ją z blaszki aby nie zaparowała od spodu, po przestygnięciu oddzielić papier od bułki
Ostygnięta słodka bułka drożdżowa wyszła cudownie smaczna, nie jest sucha lecz idealnie wilgotna, można ją zajadać bez niczego jak również z dowolnym dżemem czy powidłami idealnie nadaje się do zimnego mleka prosto z lodówki jak również jako dodatek do kawy, kroi się idealnie nic się nie kruszy ani nie rozpada a smak dosłownie dla naszego podniebienia. Więc jeżeli ktoś lubi wilgotne drożdżówki to nic innego jak tylko zabrać się do przygotowania właśnie takiego ciasta które zapewne wyjdzie każdemu
Komentarze
Prześlij komentarz