Reklama

Wyszukaj przepis

SEROMAKOWIEC " Szachownica "

Dziś mamy pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, i właśnie dlatego w wolnej chwili postanowiłam podzielić się z wami moim własnym sprawdzonym od lat przepisem na przepyszny SEROMAKOWIEC który obowiązkowo co roku gości na naszym świątecznym stole. Nie byłabym sobą gdybym nawet swojego przepisu nie modyfikowała tak właśnie było również z tym ciastem, lubicie ? jeśli tak to zapraszam po przepis dodam jeszcze tyle od siebie że SEROMAKOWIEC powstał z gotowej masy makowej oraz sera z wiaderka powiecie nie da się ? a właśnie wam udowodnię że wychodzi mega

składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła prawdziwego,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

masa z twarogu z wiaderka:

  • 1 kg twarogu z wiaderka PRESIDENT,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 3 budynie śmietankowe w proszku każdy 35 g,
  • 100 g masła prawdziwego,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

masa makowa z puszki:

  • 1 puszka maku 850 g BAKALLAND,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżka bułki tartej drobnej,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 30 sztuk migdałów łuskanych

wykonanie:

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie ciasta czyli tak : do miski wsypać mąkę pszenną tortową użyłam mąki BASIA a następnie wsypać proszek do pieczenia, dodać całe jajko oraz masło o temperaturze pokojowej pokrojone w prostokąty. Wszystko wyrabiać za pomocą rak do połączenia się składników w jedną całość, w trakcie wyrabiania ciasta dodać jeszcze dwie łyżki mąki i nadal wyrabiać do czasu aż ciasto uzyska konsystencję mokrego piasku, przygotowane ciasto odstawić do czasu przygotowania masy makowej i twarogowej aby odpoczęło


W czasie gdy przygotowane ciasto odpoczywa zbieramy się za przygotowanie masy makowej, do miski przełożyć całą masę makową ( na szczęście trafiła mi się pyszna nie jest gorzka ), wbić całe jako, wsypać łyżkę bułki tartej drobnej a następnie dodać wymoczoną w gorącej wodzie żurawinę i migdały łuskane rozbite za pomocą ścierki i tłuczka do kotletów lub dowolne bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników, przygotowaną masę odstawić

Następnym krokiem który wykonamy jest to przygotowanie masy twarogowej, na początek do miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera ( u mnie ma 5 stopni ) do uzyskania jednolitej pulchnej masy jajecznej. Po dokładnym zmiksowaniu jajek z cukrem przełożyć cały twaróg z wiaderka wcześniej odlewając z niego serwatkę, wsypać wszystkie budynie czyli proszek z torebek i dodać pokrojone masło. Wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników na jednolitą gładką masę


Gdy mamy już wszystko przygotowane czyli ciasto, masę makową oraz masę twarogową wtedy blaszkę 32 na 24 wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowane ciasto podzielić na dwie różne części czyli jedna ma być większa duga mniejsza. Z większej części ciasta wyłożyć dno blaszki ponakłuwać je za pomocą widelca a następnie wyłożyć w odstępach masę makową można uformować kwadraciki lecz nie ma takiej potrzeby, następnie w wolne miejsca koło maku wyłożyć całą masę serową uzupełniając puste miejsca a także można wykonać z uproszczeniem czyli najpierw na dno ciasta wyłożyć cały mak a na mak wyłożyć masę serową


Na wyłożone do końca masy serową i makową do rąk nabierać małe kawałki pozostałego ciasta rozpłaszczając je cienko układać na masach lub wykonać kratkę z pasków ciasta. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika druga półka od dołu ustawionego na 190 stopni i piec 60 minut do uzyskania ładnego złotego koloru, na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą wtedy w czasie pieczenia ser nie opadnie. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po wyznaczonym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ostygnie można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolną polewą


Upieczony SEROMAKOWIEC " Szachownica " tak jak pisałam u nas to obowiązkowe ciasto na święta Bożego Narodzenia lecz także sprawdzi się na Nowy Rok a nawet na różnego rodzaju imprezy na przykład urodziny czy imieniny. Ciasto jak najbardziej polecam wyszło przecudne rozpływa się dosłownie w ustach i po mimo dziwnych komentarzy że z puszki czy wiaderka to syf 😒😒😒😒 to powiem wam jako z moim doświadczeniem że ludzie są w błędzie wystarczy tylko wszystko dokładnie przygotować i proszę SEROMAKOWIEC jak marzenie, nie zawiedziecie się wypróbowując mój przepis 💖💖💖💖💖

                                        KOLEJNY RAZ ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ 🌲


Komentarze

Popularne posty