Sernik na kruchym cieście
Kończąc stary 2022 rok przygotowałam dla was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście. Mam wielką nadzieję że rok 2023 będzie odrobinę lepszy ale to okaże się w trakcie jego trwania, wracając do sernika raczej nie znam osoby która by nie lubiła tego wypieku. Jest wiele przepisów na Internecie na różne odsłony serników jednak ja wam podam mój sprawdzony przepis na sernik który zawsze wychodzi
składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 jajko rozmiar M,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka PRESIDENT,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek rozmiar M,
- 3 budynie śmietankowe 40 g każdy,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego,
- 6 łyżek wiórek kokosowych
wykonanie:
Na początek przygotować ciasto, do miski wsypać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia a następnie wbić całe jajko, oraz wlać aromat migdałowy a także dodać masło pokrojone w plastry ( wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową to bardzo ważne ! ). Jak już wszystko mamy przygotowane w misce wtedy za pomocą ciepłych rąk wyrabiać ciasto a w trakcie wyrabiania wsypać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać do momentu wchłonięcia rzez ciasto dodanej mąki ( ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku ). Przygotowane już ciasto wstawić do lodówki na czas kiedy przygotujemy masę twarogową
W czasie gdy ciasto odpoczywa w lodówce przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na jednolitą pulchną masę jajeczną, po jej zmiksowaniu przełożyć cały twaróg z wiaderka ( wylać serwatkę jeśli się znajduje ), wsypać proszek budyniowy oraz dodać aromat a także masło pokrojone w kostkę. Całość miksować na średnich obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników ze sobą, gdy masa serowa jest już gotowa wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części jedną większą drugą mniejszą
Podzielone ciasto, większą część wyłożyć w blaszce 33 na 23 wyłożonej papierem do pieczenia na dno blaszki nakłuwając za pomocą widelca aby w czasie pieczenia nie powstały bąble powietrza, na tak przygotowane ciasto wylać cały przygotowany twaróg na twaróg posypać łyżką wiórki kokosowe a na wiórki wyłożyć małe kawałki reszty ciasta które pozostało oczywiście w dłoniach go rozpłaszczyć na cieńsze ciasto
Gdy mamy już przygotowaną całość piekarnik rozgrzać do 190 stopni na dno piekarnika wstawić miskę z wodą i gdy już piekarnik mamy rozgrzany wstawić przygotowany sernik na drugą półkę od dołu i piec go przez 1 godzinę w zależności od piekarnika nie otwierając piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Jak już ciasto upiekło się w wyznaczonym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 5 minut. Po wyznaczonym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięciu a gdy już jest ostygnięte posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, na drugi dzień ciasto idealnie się kroi jedyne co to ciasto z wierzchu lekko odchodzi od twarogu ale to dlatego że były dodane wiórki które można pominąć
Przygotowany sernik wyszedł przepyszny kremowy i wilgotny a ciasto na nim tak kruche aż rozpływało się w ustach. Myślę że każdemu spodoba się przepis ponieważ nie ma w nim nic trudnego w przygotowaniu a i składniki łatwo dostępne, co najważniejsze w tym serniku że nie opada lekko podrośnie i takie pozostaje do końca. W sam raz do kawy na Sylwestra i Nowy Rok także bardzo przepis polecam i nie bójcie się go przygotować wystarczy tylko trzymać się przepisu a będziecie miło zaskoczeni
Komentarze
Prześlij komentarz