Reklama

Wyszukaj przepis

Pierniki świąteczne korzenne

Ho Ho Ho do świąt co raz bliżej, jak tam wasze przygotowania ? ja za dużo nie będę robić ponieważ nie będzie komu jeść a że ślizgawica to nie wiadomo czy w ogóle ktoś do nas przyjedzie, zrobię tyle aby pozjadać i aby się nie zmarnowało bo przecież wszystko będzie kosztowało. A tak na marginesie zrobiłam kilka pierników z wymyślonych prze ze mnie składników, czyli namieszałam co mi wpadło do głowy a następnie powycinałam z ciasta kilka różnych pierników i piekłam aby nie były surowe 

składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej https://basiazsercem.pl/,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki miodu prawdziwego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

wykonanie:

Na początek do ganka przełożyć masło a także dodać miód naturalny mam od  https://miodowewzgorze.pl/ oraz cukier puder. Całość mieszając na rozpalonym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia się składników na jednolitą lejąca się masę ( NIE GOTOWAĆ ! )

Delikatnie przestygniętą masę przelać do miski, wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao a także przyprawę korzenną oraz wbić całe jajko. Całość wyrabiać  tak długo rękoma aż powstanie jednolite gładkie ciasto, już przygotowane odstawić na dziesięć minut aby ciasto odpoczęło

Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już odpoczęło odcinać z ciasta mały kawałek położyć go na papierze do pieczenia ( można papier delikatnie obsypać mąką ale nie koniecznie ), przygotowany kawałek ciasta rozwałkować na dowolną grubość tak postępujemy z całością ciasta, dowolnymi foremkami wycinać kształty ciasteczek - pierników. Wycięte pierniczki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli by Państwo chcieli można pierniki nadziać powidłami śliwkowymi tylko UWAGA ciasto jest kruche, z końcówek ciasta uformowałam ludziki 😉😉

Przygotowane pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika do lekkiego zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu wyjąć pierniki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy wyjmiemy pierniki z piekarnika są miękkie zaś po ostygnięciu robią się twarde. Ostygnięte pierniki udekorować według swego uznania, po udekorowaniu pozostawić do zastygnięcia lukru, polewy czekoladowej lub pisaków w zależności czym będą dekorowane

Po już całkowitym zastygnięciu dekoracji pierniki ułożyć na półmisku a resztę można przechować w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Powiem tak na początku są mięciutkie po ostygnięciu twarde zaś na drugi i trzeci dzień pierniki są w czasie jedzenia fajne kruche, polecam przygotowanie ich na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, jeżeli chcielibyście kilka zrobić jako ozdobę choinkową wystarczy na górze piernika wykonać dziurkę za pomocą słomki do napojów. Moje nie są za pięknie ozdobione ale i tak mi się bardzo podobają a smak pierników jest mocno korzenny


Komentarze

Popularne posty