Naleśniki mleczne
Jakie dziś macie plany obiadowe i nie tylko ? wiem że jest dużo pracy przed przygotowaniem się do świąt jednak jeszcze mamy trochę czasu i na pewno zdążymy się wyrobić. Ja dziś dla Państwa z propozycją na przepyszne mięciutkie naleśniki przygotowane na mleku lubicie ? myślę że każdy uwielbia naleśniki tym bardziej że mało w nich pracy a efekt może zaskoczyć, zgadzacie się ze mną ? w takim razie nic innego nie pozostało jak zabrać się za ich przygotowanie
składniki:
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2,5 szklanki mleka 3,2 %,
- 1 szklanka mleka 3,9 %,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i wsypać szczyptę soli drobnej następnie wbić całe jajka oraz wlać oba rodzaje mlek ( jeżeli ktoś nie będzie miał mleka 3,9 % można na spokojnie dodać 3,2 % ). Całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników a następnie wlać olej i także zmiksować aby olej połączył się z ciastem naleśnikowym, odstawić na 5 minut aby ciasto zaczęło pracować będzie to widoczne po bąbelkach powietrza widoczne na foto
Po wyznaczonym czasie odstania ciasta naleśnikowego patelnię o średnicy 24 centymetry postawić na ogień wlać kropelkę oleju ( tylko do pierwszego naleśnika, bo z pierwszym naleśnikiem jest jak z małżeństwem że za zwyczaj pierwsze nieudane 😂😁 ). Na już rozgrzaną patelnię wlać chochelkę ciasta i rozprowadzić je po całym dnie patelni, jak już ciasto z wierzchu zacznie się ścinać a boki się ładnie rumienią wtedy odwrócić je na drugą stronę i również przez chwilkę podsmażyć na rumiany kolor
Usmażone wszystkie naleśniki których z podanego przepisu wychodzi 17 sztuk układać na talerzu jeden na drugim, po skończonym smażeniu i delikatnym ostygnięciu naleśników posmarować każdy osobno powidłami śliwkowymi jak w moim przypadku lub dać dowolny farsz na przykład twaróg na słodko i zwijać według swego uznania a także mogą być wykorzystane do krokietów na przykład z kapustą i grzybami
Przygotowane naleśniki wyszły tak wspaniałe aż rozpływały się w ustach, są delikatne i bardzo mięciutkie leciutkie jak chmurka. Aby wyszły dobre naleśniki i nie przywierały do patelni wystarczy tylko mieć dobrą patelnię. Jeżeli lubicie naleśniki to jak najbardziej polecam ten przepis będziecie po prostu zachwyceni
Komentarze
Prześlij komentarz