Gołąbki tradycyjne z kapusty słodkiej
Wolnymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, jakie dania przygotowujecie w tym roku ? ja jeszcze do końca nie wiem bo tak szczerze mówiąc nie chce mi się w ogóle świąt ale to mój problem. Jednak mimo wszystko to co będę przygotowywała to wtedy podzielę się z Państwem przepisem, mam kilkunastu fanów dla których z wielką przyjemnością podaję moje przepisy nie wywyższam się a co najważniejsze staram się w stu procentową prawdą opisać dokładnie co jak robię. Dlatego dziś podam Państwu przepis na pyszne tradycyjne gołąbki z kapusty słodkiej
składniki:
- 1 główka kapusty słodkiej 2,5 kg,
- 1,5 szklanki ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 2 czubate łyżki majeranku,
- 8 średnich ząbków czosnku,
- 1,5 łyżki soli drobnej,
- 1,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
zalewa pomidorowa:
- 2,5 szklanki wody przegotowanej letniej,
- 2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na sam początek przygotowywania gołąbków ryż ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju na sypko lub kto jak woli ( ja osobiście nie lubię sypkiego ), po ugotowaniu ryżu odstawić go aby ostygł. Gdy ryż już całkowicie ostygł przełożyć go do miski w której będziemy wykonywać farsz, dodać zmielone maszynką o situ z drobnymi oczkami mięso z łopatki wieprzowej lub zakupione gotowe mielone, wsypać sól oraz pieprz i paprykę czerwoną słodką a także dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszać ( można rękoma ) do momentu połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników
Jak już mamy przygotowany farsz na gołąbki, wtedy zabieramy się za sparzenie kapusty a mianowicie ja robię tak : Do większego garnka wlać dwa litry wody posolić pół łyżki soli a także dodać jedną łyżkę octu jabłkowego, zagotować a następnie włożyć kapustę wyciętym głąbem ku dołowi garnka a po chwili przekręcić ją, zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu sparzać do czasu aż liście od strony głąba same zaczną odchodzić ( uwaga aby nie przegotować żeby liście nie były rozgotowane mają być tylko sparzone ). Sparzone liście kapusty układać jeden na drugim i pozostawić do przestygnięcia
Gdy już liście kapusty sparzonej przestygły na tyle że można je wziąć do ręki, to pierwszym ruchem jaki wykonujemy należy odciąć nożem twardą część z liścia a następnie nałożyć solidną łyżkę farszu ryżowo mięsnego z przyprawami, ciasno zwijać od strony gdzie była twarda część a boki wcisnąć do środka, gdy jeden koniec został wcisnęliśmy przytrzymać go kciukiem i wciskać drugi koniec wtedy nie ucieknie nam farsz
W trakcie zwijania gołąbków na dno odpowiedniego garnka lub brytfanny ułożyć liście kapusty sparzonej również z odciętą twardą końcówką i wtedy ułożyć ciasno przygotowane gołąbki, na wierzch gołąbków również ułożyć liście ze sparzonej kapusty a następnie całość zalać przygotowaną zalewą pomidorową. Tak przygotowany garnek wstawić na ogień i zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć objętość ognia i na bardzo wolnym gotować pod przykryciem od półtorej do dwóch godzin. Gdy liście z wierzchu gołąbków są już miękkie to znak że są idealnie ugotowane i oczywiście od razu zmieni się kolor kapusty oraz zalewy. Ugotowane zdjąć z ognia
Ugotowane jeszcze gorące gołąbki można podać do ziemniaków ugotowanych osobno jako danie obiadowe a także można je zajadać z chlebem lub ulubiona bułką a jeśli ktoś z Państwa nie lubi tych dodatków można zajadać same gołąbki polane właśnie zalewą z gotowanych - duszących się gołąbków. Przygotowanie takich gołąbków nie sprawia żadnych kłopotów podczas ich wykonywania a zapach w całym domu jest tak wspaniały że rodzinka nie może się doczekać, takie gołąbki mogą być również dodatkiem do świąt które się zbliżają wielkimi krokami. Z kapusty parzonej która nam zostanie można ugotować pyszną zupę kapuśniak zabielaną
Komentarze
Prześlij komentarz