Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka swojskiego

W końcu kończą się święta jak dla mnie jest to bardzo na rękę 😁😁😁 bo jak wiecie nie lubię świąt mimo to przygotowuję je dla tradycji a co najważniejsze to dla mojej kochanej rodziny. Tak więc z okazji kończących się świąt wreszcie normalny obiad na który tęskniliśmy z utęsknieniem, zapewne pomyślicie obiad jak obiad i już wam tłumaczę może i zwykły a jednak niezwykły a to dlatego gdyż ćwiartki ze swojskiego kurczaka przygotowane zostały w przyprawie do kurczaka oraz namoczone w płynie maggi, chcecie przepis ? zapewne tak więc zapraszam poniżej do zapoznania się jak je przygotować

składniki:

  • 4 duże ćwiartki kurczaka swojskiego,
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 1,5 łyżki maggi w płynie,
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Na początek przygotować swojskie lub kupne ćwiartki kurczaka ( ja mam swojskie od kur bojler ), do miski przełożyć umyte, oczyszczone i osuszone ćwiartki kurczaka ponacinać je od strony skóry formując kratkę następnie wsypać przyprawę oraz wlać płyn maggi oryginalny i całość dokładnie wmasować w przygotowane ćwiartki. Tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki aby przeszło aromatem przypraw i aby dokładnie przyprawy wchłonęły w każdy kawałek mięsa

Tuż przed przygotowaniem obiadu wyjąć ćwiartki kurczaka w przyprawach z lodówki a następnie przełożyć je do blaszki lub naczynia żaroodpornego w którym będziemy piekli mięso z całą zawartością z miski która powstała podczas stania mięsa w lodówce, wlać pół szklanki przegotowanej letniej wody a następnie wstawić do zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu najlepiej na kratce od piekarnika. Ustawić piekarnik na 220 stopni i piec 2 godziny plus 10 minut na rozgrzanie co jakiś czas obracając mięso aby równo się upiekło, 30 minut przed końcem pieczenia wlać drugie pół szklanki wody. Upieczone wyjąć z piekarnika i podawać do obiadu

Upieczone z wierzchu chrupiące a środku mocno wilgotne ćwiartki kurczaka podałam z ziemniakami oraz buraczkami które przygotowałam na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html . Tak upieczone mięso nie musi być tylko jako danie obiadowe można je podać nawet do ulubionego pieczywa a nawet na świątecznym stole bardzo ładnie się zaprezentuje. Myślę a nawet jestem pewna że kupne ćwiartki kurczaka dużo szybciej się upieką bo wystarczy im od 1 godziny do 1,5 godziny, mięso wyszło tak mięciutkie że aż rozpływało się w ustach a ta chrupiąca skórka to po prostu petarda

Komentarze

Popularne posty