Bigos Wigilijny z suszonych borowików
Hej hej witajcie kochani po dłuższej mojej nieobecności. Nic nie poradzę sprawy rodzinne są czasami ważniejsze niż wstawianie przepisów, mam nadzieję że nie zawiedliście się na mnie ? postaram się nadrobić mój czas nieobecności i właśnie dziś wstawię wam prosty przepis w miarę szybki na przygotowanie bigosu Wigilijnego z suszonych borowików chcecie ? myślę że przepis wam się spodoba tym bardziej że święta zbliżają się wielkimi krokami
składniki:
- 2 kg dobrej kapusty kiszonej,
- 40 g suszonych grzybów borowików ( dwa opakowania ),
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 0,5 szklanki wody z moczonych grzybów,
- 3 małe cebule,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1 szklanka to pojemność 250 ml
wykonanie:
Na sam początek grzyby suszone z opakowania lub swojskie wypłukać w zimnej wodzie a następnie przełożyć je do miski i zalać gorącą wodą, zamieszać i pozostawić do czasu napęcznienia na około dwie godziny oczywiście w ciągu tego czasu co jakiś czas zamieszać aby równo się sparzyły. Po już wyznaczonym czasie grzyby przecedzić przez sitko a po chwili pokroić na mniejsze kawałki ( nie koniecznie ). W międzyczasie gdy grzyby się moczą do garnka wlać 500 ml wody zagotować ją i wtedy dodać kapustę pokrojoną drobniej, gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty
Gdy gotująca się na wolnym ogniu kapusta kiszona jest już miękka i wyparowała większość dodanej wody wtedy dodać pokrojone wymoczone grzybki i nadal gotować na wolnym ogniu dodając w międzyczasie gotowania ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną. Całość nadal gotujemy a w wolnej chwili podsmażyć na patelni cebulkę na oleju na złoty kolor. Pod koniec gotowania się kapusty z grzybkami gdy wyparowała z niej woda w całości wlać pół szklanki wody tej z moczenia grzybów ( daje ona bardziej intensywny zapach grzybów ), całość nadal gotować do momentu aż wyparuje dodana woda z grzybów
Jak już mamy podsmażoną cebulkę na piękny złoty kolor a kapusta nabrała ładnego koloru oraz zapachu grzybów i całkowicie wyparowała podczas gotowania woda wtedy całą smażoną cebulę wraz z olejem przelać do gotującej się kapusty, pogotować przez chwilę do czasu połączenia się wszystkiego w jedną całość w międzyczasie dodać świeżo zmielony pieprz czarny
Ugotowany aromatyczny bigos Wigilijny jeszcze gorący można przełożyć do słoików odwracając je do góry dnem odstawić do całkowitego ostygnięcia oraz zassania się pokrywek. Wystygnięty w słoikach bigos można wstawić do piwnicy, lodówki lub w ciemne zimne miejsce i na spokojnie wytrzyma do świąt. Jeżeli ktoś chce bigos na dłuższy czas po świętach wystarczy przygotowane słoiki zawekować i za pasteryzować przez 20 minut
Przygotowany Wigilijny bigos bez grama mięsa nada się nawet jako farsz do pierogów lub uszek ale to już wasza decyzja. Bigos wyszedł tak smaczny i pachnący iż moi chłopcy nie wytrzymali i musieli go popróbować pochwałę dostałam czyli chyba nie jest tak źle, nawet moja koleżanka próbowała i bardzo chwaliła. Niby niewielka ilość grzybków ale smak i aromat pachnącego w całym domu bigosu nie do opisania
Komentarze
Prześlij komentarz