Bigos mięsny z kiszonej kapusty
Za oknem szaro buro a święta co raz bliżej, dlatego z tej właśnie okazji przygotowałam przepyszny mocno kwaśny bigos z kapusty kiszonej który ugotowałam na ćwiartkach kurczaka z kiełbasą i dodatkiem całych pomidorów z puszki, wiem zaraz powiecie że bigos to tylko na mięsie wieprzowym i tu się z wami nie zgodzę bo często gotuję z czego mam i na czym mam bo przecież najważniejsze aby smakowało czyż nie ? jeśli będą państwo zainteresowani to zapraszam do zapoznania się z całym przepisem
składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty dobrej jakościowo,
- 720 g ćwiartek z kurczaka,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2,5 szklanki soku z kapusty kiszonej,
- 2 z górką łyżki majeranku,
- 5 krótkich pętek dowolnej kiełbasy tłustawej,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 puszka pomidorów całych masa netto 400 g,
- 1 koncentrat pomidorowy 30 % - 160 g,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do garnka wlać pięćset mililitrów wody, wsypać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz dodać opłukane w zimnej wodzie ćwiartki kurczaka, zagotować a następnie zmniejszyć objętość gazu i całość pod pół przykrytą pokrywką gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na ćwiartkach. Jak już mięso jest idealnie miękkie aż odchodzi od kości, wtedy wyjąć je do ostygnięcia a do wywaru dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną i zagotować po chwili gotowania wlać sok z kapusty ( można pominąć jeśli ktoś z państwa nie lubi kwaśnego bigosu a w zamian wlać przegotowaną letnią wodę )
Gdy gotująca się na wolnym ogniu kapusta jest już miękka i wyparowała większa ilość dodanego soku wtedy dodać rozdrobnione oczyszczone z kości mięso z kurczaka oraz majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso zacznie się rozpadać w kapuście na mniejsze kawałki. Po tym czasie dodać kiełbasę ulubioną w krótkich pętkach pokrojoną w krążki, jeśli zajdzie potrzeba można dolać wody przegotowanej letniej i całość z dodaną kiełbasą gotować do momentu rozdrabniania się mięsa kurczaka
W międzyczasie gdy kapusta z dodatkami się gotuje przygotować pomidory z puszki, przełożyć całe wraz z sokiem który znajduje się w puszce do gotującej się kapusty, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu przez 10 minut po wyznaczonym czasie wsypać cukier do smaku oraz dodać cały koncentrat pomidorowy i nadal na wolnym ogniu gotować do czasu aż dodane całe pomidory się rozgotują
Na sam koniec gotowania się bigosu dodać świeżo zmielony pieprz czarny, zamieszać jeszcze chwilę zagotować i zdjąć z ognia. Ugotowany bigos jeszcze gorący przełożyć do słoików lub do pojemnika który można szczelnie zamknąć, po ostygnięciu całkowitym przechowywać w lodówce. Całkowity czas gotowania bigosu to od dwóch do trzech godzin gotującego się na wolnym ogniu, taki bigos nie musi być tylko na święta ale również jako codzienne danie obiadowe do niego można ugotować ziemniaki lub podać z dowolnym ulubionym pieczywem
Bigos wyszedł kwaśny tak jak lubię ale jeśli ktoś z Państwa nie lubi kwasicy może ugotować według swego uznania lub do tego przepisu dodać kapustę słodką i wtedy będziecie mieli bigos z kapusty słodko - kwaśnej. Jeżeli lubicie bigosy to zachęcam do ugotowania owego bigosu nie tylko z mięsa wieprzowego a użyć właśnie drobiu przekonacie się jaki może być pyszny bigos na drobiu
Komentarze
Prześlij komentarz