Reklama

Wyszukaj przepis

Placki naleśnikowe na zsiadłym mleku

Lubicie placki naleśnikowe ? jeśli tak serdecznie zapraszam po przepis na przepyszne naleśniki z dodatkiem mleka zsiadłego, robiliście już takie ? jeśli nie to zapraszam po przepis będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Również gorąco zapraszam mojego anonimowego komentatora który zapewne nie zna się na gotowaniu lecz na ocenianiu mnie jak najbardziej w tym jest mega szybki ale wiem z wiadomości prywatnych że bardzo dużo osób korzysta z moich przepisów i są zadowoleni z tego co robię 

składniki:

  • 3 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie mąka Basia ),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 mała szczypta soli drobnej,
  • 1 opakowanie zsiadłego mleka 400 g,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 1,5 szklanki wody mocno gazowanej,
  • olej do smażenia,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

farsz twarogowy:

  • 2 kostki twarogu po 250 g,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • 2,5 łyżki z górką śmietany 18 %

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli, dodać o dowolnym zapachu aromat oraz przełożyć całe zsiadłe mleko, po chwili wsypać mąkę i zmiksować do połączenia się ze sobą dodanych składników, w trakcie miksowania wlać wodę mocno gazowaną i także zmiksować na jednolitą masę ( powiem tyle że dużo zależy od tego jaką mąkę dodajemy aby były dobre naleśniki ). Zmiksowane ciasto odstawić na chwilkę aby odpoczęło a w międzyczasie przygotować patelnię

Gdy już ciasto na placki naleśnikowe odpoczęło na przygotowaną patelnię wlać kroplę oleju rozprowadzając ją po całej rozgrzanej patelni, na już rozgrzany olej wlewać chochlę ciasta rozlewając je po objętości patelni i smażyć na dużym ogniu jak już z wierzchu ciasto zacznie ładnie się ścinać wtedy odwrócić na drugą stronę i również podsmażyć na rumiany kolor. W czasie smażenia się naleśników lub wcześniej przygotować farsz twarogowy a mianowicie : do salaterki przełożyć oba twarogi półtłuste, wsypać cukier można dać mniej lub więcej zależy kto jaki farsz woli czy bardziej słodki czy mniej oraz dodać śmietanę i za pomocą widelca wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę

Gdy już mamy po smażone wszystkie naleśniki ( mi wyszło z podanych składników 13 sztuk plus 1 sztuka mniejsza z patelni o średnicy 20 centymetrów ) oraz przygotowany farsz twarogowy wtedy na usmażone naleśniki nakładać dowolny wybrany przez siebie farsz ( u nas była marmolada różana na nią twaróg oraz same z twarogiem a syn jadł z czekoladą ). Rozsmarowany farsz zwijać dowolnie i układać na talerzu jeden na drugim, jeśli są z samym twarogiem można je podsmażyć na maśle wtedy będą chrupiące


Usmażone aromatyczne i rozpływające się w ustach placki naleśnikowe można podawać w dowolnej formie i z czym mamy ochotę na przykład z ulubionym owocowym sosem czy nawet z lodami ale to już zależy od naszych gustów, mogą być także na kolację ze szklanką zimnego mleka ( nie panie - pani anonimowy tym razem szklanki oleju nie będzie do popicia a i w plackach nie ma dużo tłuszczu tak więc proszę pokaż swoje danie chętnie popatrzę i jeśli będzie potrzeba skorzystam z twego przepisu, jeśli jesteś tak bardzo zazdrosny załóż swego bloga zobaczymy jak ludzie ciebie skomentują 😁 ). To jest mój blog i moja ciężka praca aby dzielić się z wszystkimi którzy chcą przepisami a jeśli komuś nie pasuje to po co zaglądać ?

Komentarze

Popularne posty