Pierogi z kaszą gryczaną i serem wędzonym
Jak ja uwielbiam lepić pierogi a wy ? Jakie są wasze ulubione bo moje oczywiście Ruskie ale bardzo lubię eksperymentować w mojej kuchni i spróbować czegoś innego. Tak więc dzisiejsze są z kaszą gryczaną z warzywami oraz twarogiem wędzonym, jedliście może już takie ? Jeśli nie to zachęcam do ich przygotowania nie ma w nich nic specjalnego gdzie nie dalibyśmy rady ich wykonać
farsz z kaszy gryczanej i twarogu:
- 1,5 woreczka kaszy gryczanej z warzywami,
- 1 opakowanie twarogu wędzonego 250 g,
- 1 łyżka smalcu swojskiego ze zmielonymi skwarkami,
- 1 mała cebula
ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 szklanka mocno ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek rozpoczęcia przygotowania do obiadu ugotować kaszę w woreczkach lub uprażyć osobno sypaną w osolonej wodzie a nawet można ja przygotować dzień wcześniej późnym wieczorem następnie schować do lodówki, przygotowana kaszę odstawić do wystygnięcia. Jak już kasza ładnie ostygła lub mamy zimną ugotowaną wcześniej wtedy do niej dodać twaróg wędzony lub zwykły biały jeśli ktoś nie lubi wędzonego a także dodać cebulkę podsmażoną na smalcu swojskim na lekko rumiany kolor delikatnie przestudzoną. Całość za pomocą rąk wymieszać na jednolitą masę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Jeśli dodajemy twaróg wędzony wtedy nie ma potrzeby aby solić masy jedynie można dodać pieprzu naturalnego
Gdy mamy już przygotowany farsz do pierogów wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz sól i wlać mocno ciepłą wodę a następnie szybkim ruchem łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła a następnie ręką lub za pomocą robota kuchennego wyrabiać do połączenia się w jedną całość, po połączeniu wlać olej i wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju. Po wyrobieniu pozostawić ciasto pod ściereczką na 5 minut aby odpoczęło, po wyznaczonym czasie odpoczywania ciasta przełożyć je na blat wysypany mąką i rozwałkować dość cienko a następnie szklanką wycinać kółka
Z po wycinanych kółeczek brać jedno do rąk rozciągnąć je a następnie na tak przygotowany nakładać solidną łyżkę farszu przygotowanego wcześniej, tak postępujemy z wszystkimi kółkami. Gdy farsz jest już nałożony wtedy sklejać ciasto pierogowe zaczynając od środka jeśli ktoś będzie miał ochotę można zrobić ozdobny wzorek
Posklejane już wszystkie pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie do garnka wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania. Jak już woda się zagotuje wkładać po kilka sztuk pierogów w zależności od średnicy garnka ( pierogi są tak fajne że podczas wrzucenia na wodę pływają po wierzchu ), gotować je od zagotowania na średnim ogniu przez 2 - 3 minut naprawdę dłużej nie ma potrzeby no chyba że ktoś będzie miał grubsze ciasto to wtedy gotować do 5 minut. Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz
Ugotowane na cieniutkim cieście pierogi z kaszą gryczaną oraz twarogiem wędzonym można podać z usmażoną na ładny rumiany kolor cebulką a także można usmażyć do nich boczek pokrojony w paski lub kostkę. Ale decyzja już należy do Państwa, pierogi podałam na gorąco i farsz lekko wypadał lecz gdy trochę ostygną wtedy farsz idealnie się trzyma i nie wychodzi z ciasta pierogowego
Komentarze
Prześlij komentarz