Kluski pszenne kładzione łyżką
Co powiecie na przygotowanie szybkiego obiadu dla swojej rodziny ? mam dziś dla was właśnie taki przepis gdzie obiad przygotujecie w dosłownie pięć minut, jesteście zainteresowani ? z wielką przyjemnością podzielę się przepisem na te pyszne kluseczki z czasów mojego dzieciństwa. Moja mam ciężko pracowała w PGR przy krowach i często nie miała czasu zrobić porządnego obiadu choć zawsze się starała ale na te kluski zawsze znalazła czas nawet po mimo ciężkiego zmęczenia, i teraz u mnie w domu również bardzo często rodzina prosi o taki obiadek
składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki wody gazowanej,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, do miski wsypać mąkę pszenną kto jaką lubi ( ja akurat użyłam mąkę Babuni z biedronki żółtą ), jak już mamy wsypaną mąkę wtedy wlać wodę gazowaną i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się składników i do czasu aby z mąki nie powstały grudki. Wymieszane ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany
Jak już mamy przygotowaną masę na kluski wtedy do garnka wlać wodę od razu ją soląc i doprowadzić do zagotowania, gdy woda już się gotuje wtedy łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie a następnie nabierać na czubek łyżki ciasta i wkładać je do gotującej się na wolnym ogniu wody, tak wkładać po kilkadziesiąt klusek zamieszać i gdy wypłyną już na wierzch wtedy gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając aby równo się ugotowały ( kluski w czasie gotowania rosną ). Po wyznaczonym już czasie wyjmować kluski za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody
Ugotowane jeszcze gorące kluski pszenne można zajadać kto z czym ma ochotę, moja rodzinka miała ochotę na kiełbasę śląską w formie jeżyka a jako dodatek w formie surówki była moja papryka konserwowa Papryka zielona oraz ćwikła również mojego wykonania Ćwikła z buraczków . Jeżeli pozostaną Państwu takie kluseczki można je podsmażyć też będą wyśmienite a także można świeżo ugotowane zajadać na słodko ze śmietaną i na przykład cynamonem lub z truskawkami czy borówkami lecz tu decyzję zostawiam do Państwa gustów
Komentarze
Prześlij komentarz