Jabłecznik sypany z pianą z białek i wiórek kokosowych
Jeszcze puki są jabłka trzeba je wykorzystać 😍. Dlatego właśnie upiekłam smaczny jabłecznik sypany z galaretkami i pianą z białek z wiórkami kokosowymi, jesień to piękny krajobraz a i czas kiedy można z darów ziemi przygotować różności poczynając od ciast do na przykład weków. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika
składniki na ciasto:
- 5 żółtek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g margaryny tortowa - 0,5 kostki,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
masa jabłkowa:
- 1 kilogram i 200 g jabłek twardych - 9 średnich sztuk,
- 1 galaretka cytrynowa 75 g,
- 1 galaretka brzoskwiniowa 79 g,
piana z białek:
- 5 białek,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki wiórek kokosowych
wykonanie:
Z samego początku przygotować składniki na ciasto, do miski dodać same żółtka z pięciu jajek rozmiar M, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także aromat dowolny ( ja dałam migdałowy ponieważ go uwielbiam ). Jak wszystko mamy dodane wtedy dodać margarynę pokrojoną drobniej, wszystko za pomocą ręki wymieszać tak aby powstała kruszonka przygotowane odstawić na chwilę aby odpoczęło
W czasie gdy ciasto grzecznie sobie odpoczywa przygotować masę jabłkową a mianowicie jabłka umyte obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej tak aby nie zetrzeć razem gniazd nasiennych ( chyba że ktoś z Państwa w ten sposób nie da rady wtedy po obraniu jabłek wyciąć gniazda nasienne ). Do startych już jabłek wsypać obie galaretki i całość wymieszać łyżką do połączenia się ze sobą jabłek z galaretkami
Gdy jabłka stoją już przygotowane wtedy zabieramy się za przygotowanie piany z białek, w misce w której mamy białka wsypać szczyptę soli i mikserem na najwyższych obrotach zmiksować do powstania piany, po ubiciu partiami wsypywać cukier i nadal miksować do czasu aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Jak już piana ma odpowiednią konsystencję wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki i zmiksować chwilę do połączenia się w jedną całość
Kolejny już krok to przygotowanie całości czyli do blaszki 35 / 25 lecz polecam mniejszą blaszkę będzie wyższe ciasto wyłożonej papierem do pieczenia ( ja zawsze papier moczę, wyciskam i szybkim ruchem rąk doprowadzam do rozprostowania go a nowym patentem moim aby papier ładnie się trzymał po bokach jest przypięcie go do blaszki spinaczami ). Na przygotowany papier w blaszce wysypać połowę ciasta sypanego wyrównując dół aby nie było dziur, na już wysypane ciasto wyłożyć całe przygotowane wcześniej jabłka wyrównując ich wierzch a na jabłka wyłożyć pianę z białek i także ją wyrównać zaś na pianę ładnie wyrównaną rozkruszyć resztę ciasta sypanego które nam pozostało
Z przygotowanego ciasta odpiąć spinacze a następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni druga półka od dołu w piekarniku i piec przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i gdy jest całkowicie chłodne wstawić do lodówki aby galaretki w jabłkach zastygły
Pyszny jabłecznik z chrupiącym wierzchem świetnie nadaje się na weekend do kawy lecz nie tylko, wczoraj go upiekłam a dziś zostało już tylko kilka kawałków więc chyba wyszło dobre kiedy prawie go nie ma 😁. Tak jak pisałam wcześniej polecam mniejszą blaszkę będzie wtedy ciasto wyższe u mnie po mimo że nie za duże to i tak wyszło w miarę fajne
Komentarze
Prześlij komentarz