Ćwiartki kurczaka pieczone w musztardzie Rosyjskiej
Dzień dobry jestem na razie w domu, chcę się podzielić z Państwem przepisem na ćwiartki przepyszne które zaserwowałam mojej rodzinie a przygotowałam je w musztardzie Rosyjskiej oraz przyprawach które następnie upiekłam w piekarniku i powiem wam w sekrecie że nie żałuję mojej decyzji ponieważ mięsko wyszło tak smaczne że zniknęło w mgnieniu oka, szkoda że nie można oddać zapachu przez monitor byście byli zachwyceni. OK teraz do rzeczy zacznę w końcu pisać przepis aby was nie zanudzać 😄😄
składniki:
- 1 kg i 400 g ćwiartek kurczaka,
- 1,5 łyżki musztardy Rosyjskiej,
- 1 łyżka majeranku,
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
- 1 łyżka soli ziołowej,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka na Grilla
wykonanie:
Zakupione ćwiartki kurczaka umyć w kilku zimnych wodach, oczyścić, pokroić na mniejsze porcje, większą część ćwiartki tą bez pałki ponacinać a następnie osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego. Po dokładnym osuszeniu ćwiartek przełożyć je do miski i wsypać wszystkie podane w opisie przyprawy bez przyprawy do grilla oraz dodać musztardę i wtedy dokładnie rękoma wetrzeć w mięso dodane przyprawy z musztardą. Po dokładnym natarciu mięsa przykryć miskę folią aluminiową i wstawić ją na całą noc do lodówki aby mięso przeszło przyprawami i nasiąkło musztardą
Tuż przed przygotowaniem obiadu wyjąć mięso z lodówki a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub do blaszki przystosowanej do pieczenia mięsa. Przygotowane wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec mięso przez 1 godzinę i 35 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, w trakcie pieczenia się ćwiartek co jakiś czas obracać je aby równo się upiekły, 30 minut przed końcem pieczenia obsypać ćwiartki z jednej strony przyprawą do grilla przewrócić je w stronę naczynia żaroodpornego i ustawić piekarnik na 220 stopni piec do ładnego zarumienienia się wierzchu mięsa, w trakcie tych 30 minut również mięso obracać. Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu można podawać do obiadu
Upieczone z wierzchu mocno chrupiące a w środku soczyste ćwiartki kurczaka podałam z całymi ziemniakami oraz swojską papryką konserwową którą zrobiłam na zimę Papryka zielona w zalewie . Dodanie prze ze mnie musztardy Rosyjskiej do mięsa z kurczaka był strzałem w dziesiątkę, jadałam już różne moje ćwiartki z kurczaka jednak te najbardziej wyszły soczyste i w smaku po prostu petarda, jak najbardziej polecam przygotowanie takich ćwiartek dla swoich domowników a nawet można podać dla gości których się spodziewamy
Komentarze
Prześlij komentarz