Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka pieczone w sosie sojowym

Och jak ja uwielbiam przygotowywać takie obiadki które wpadają mi do głowy tuż przed zaśnięciem 😂. Tak właśnie tak kiedy kładłam się spać myślę sobie cholerka co tu znowu przygotować na obiad, tą inflację chyba wszyscy odczuwamy i tak długo nie myśląc wpadł mi do głowy idealny pomysł a mianowicie ćwiartki miałam zamrożone, sos sojowy miałam bo mąż zakupił więc mówię sobie będę miała przepyszny obiadek i się nie myliłam wyszedł bombowy 😍

składniki:

  • 3 spore ćwiartki drobiowe,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistego

wykonanie:

Tak jak pisałam w opisie jeśli mają Państwo zamrożone ćwiartki kurczaka należy je wyjąć z zamrażarki późnym wieczorem dnia poprzedzającego przygotowanie obiadu aby na spokojnie się odmroziły, następnie wszystkie dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Jak już są osuszone wtedy za pomocą noża ponacinać od strony skóry od góry do dołu, na już ponacinane ćwiartki kurczaka wlać 5 łyżek sosu sojowego i za pomocą rąk dokładnie wetrzeć sos w mięso aby przeszedł również w miejsca nacięć. Tak przygotowane odstawić na 1 godzinę aby mięso wchłonęło sos sojowy oczywiście w międzyczasie tej godziny przekręcać mięso z jednej strony na drugą

Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w sosie sojowym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wlać na nie resztę sosu sojowego który pozostał z mięsa a na tak przygotowane ćwiartki posypać przyprawę do kurczaka złocistego. Gdy już wszystko przygotowane wtedy całość wstawić do piekarnika na drugą półkę od dołu, piekarnik nastawić na 200 stopni i piec przez 1 godzinę i 30 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika do ładnego zarumienienia się ćwiartek, mięso w trakcie pieczenia co jakiś czas obracać aby równo się upiekło

Przygotowane pyszne rozpływające się w ustach ćwiartki kurczaka pieczone w sosie sojowym podałam z ziemniakami oraz buraczkami na ciepło Buraczki czerwone na ciepło ( musiałam robić drugi raz bo tamte rodzinka zjadła tak im posmakowały ). Ćwiartki pieczone właśnie w tym sosie nie potrzebują żadnego tłuszczu a co najważniejsze nie są suche lecz kruche i wilgotne smakiem przypominają kurczaka z rożna. Jeśli jeszcze nie piekliście w ten sposób ćwiartek czy nawet kurczaka to jak najbardziej polecam będziecie zachwyceni jego smakiem


Jeżeli u kogoś w domu jest większa ilość domowników wystarczy podwoić składniki aby przygotować większą ilość jedzenia, ja moje dania przygotowuję zazwyczaj na trzyosobową rodzinę no chyba że mam gości lub przyjedzie córka z zięciem i wnusiem wtedy przygotowuję większa ilość

Komentarze

Popularne posty