Ciastka " Cukierki " z nadzieniem czekoladowym
Mniam mniam słodkości dla was dziś mam, chcecie ? już się rozpisuję chociaż czasu to trochę zajmuje 😀😀😀😀. Piszę i piszę lecz zapadam w głuchą ciszę. Uwielbiam gotowanie i wypiekanie bo moi fani bardzo tego chcą gdy dzielę się z nimi tym co kocham robić i nie złamie mnie żaden hejt bo jestem silną osobą która się nie poddaje. Wkładam w ten blog tak dużo pracy że ci co się nie znają nie mają pojęcia ile to trzeba wysiłku aby wszystko dokładnie opisać krok po kroku. Zatem zabieram się za pisanie przepisu na przepyszne ciasteczka z ciasta francuskiego gotowego, przygotowanie jest banalnie proste a znikają szybciej niż to możliwe 😂😂
składniki:
- 1 ciasto francuskie 300 g,
- 1 jajko rozmiar M,
- 4 łyżeczki cukru kryształ,
- 12 łyżeczek z górką kremu czekoladowo - orzechowego
wykonanie:
Kupne ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć a następnie pokroić wzdłuż na paski po osiem centymetrów i w poprzek na paski po pięć centymetrów wyjdą prostokąciki i na każdy z nich nakładać solidną łyżeczkę kremu czekoladowo - orzechowego lub powideł ( kto co woli ). Nakryć drugim prostokącikiem zaklejając wszystkie boki za pomocą widelca deserowego
Gdy mamy już przygotowane wszystkie prostokąciki i posklejane wszystkie boki a wychodzi ich 12 sztuk wtedy w każdym końce zwijać jak tak zwany papierek od cukierka następnie wszystkie ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone w odstępach ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i każdy obsypać cukrem kryształ, wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 -25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia ( w czasie pieczenia krem lekko wycieka ale proszę się tym nie przejmować )
Gotowe ciasteczka cukierki są bardzo smaczne i kruche, w sam raz nadają się jako słodka przekąska dla rodziny i dzieci. Jeżeli ktoś potrzebuje większą ilość wystarczy podwoić składniki, ja żałuję że nie zrobiłam większej porcji ponieważ zniknęły szybko aż za szybko mąż wcinał jeszcze gorące. Podpowiem Państwu że ciasto francuskie spokojnie można mrozić w zamrażalce lecz gdy chcemy coś z niego zrobić wystarczy wyjąć dzień wcześniej z zamrażalnika aby na spokojnie odmarzło
Komentarze
Prześlij komentarz