Buraczki czerwone na ciepło
Witajcie ja dziś dla was z propozycją na przepyszne buraczki czerwone na ciepło jak za czasów mojego dzieciństwa. Lubicie może ? a jedliście już takie ? są one zasmażane na na swojskim smalcu z zmielonymi skwarkami ( teraz taki smalec można zakupić u dobrego sprawdzonego masarza a nazwę ten smalec ma SWOJSCY ) jak dla mnie najlepszy i oczywiście typowo domowy. Nie ma w sobie dużo smalcu a jest idealnie doprawiony i oczywiście mocno wyczuwalne są zmielone w nim skwarki
składniki:
- 1 duży burak czerwony 300g,
- 3 łyżeczki cukru,
- 3 - 4 łyżki octu,
- 2 - 3 łyżki swojskiego smalcu,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo zmielonego
wykonanie:
Swojskiego dużego mocno dużego 😆 buraka czerwonego ugotować do pełnej miękkości a następnie wyjąć go od razu z wody i pozostawić na spokojnie aby całkowicie ostygł. Po ostygnięciu jak burak jest idealnie ugotowany skórka z niego zacznie odchodzić po dotknięciu palcami, jak już mamy oczyszczonego buraka ze skórki wtedy zetrzeć go na tarce jarzynowej, wsypać cukier oraz wlać ocet, dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut aby buraczki przeszły smakiem octu i cukru
Po wyznaczonym czasie odstania buraczków z octem i cukrem patelnię rozgrzać i przełożyć na nią smalec domowy ( nie za tłusty, na zdjęciu dokładnie widać jaki to smalec ) oraz dodać przygotowane wcześniej buraczki z octem i cukrem. Całość smażyć do czasu rozpuszczenia się smalcu a buraczki smażyć przez dobre 5 minut do momentu zmiany koloru buraczków smażąc je co jakiś czas zamieszać aby się nie spaliły, dosolić do smaku według siebie a pod koniec smażenia wsypać świeżo zmielony pieprz czarny
Usmażone przepyszne jeszcze gorące buraczki smażone na smalcu idealnie nadadzą się do drugiego dania jako dodatek w formie surówki a także mogą być dodatkiem do kanapek na śniadanie lub kolację. Tak przygotowane buraczki można odgrzewać dowolną ilość razy oczywiście tylko w czasie obiadu. Jeżeli ktoś lubi buraczki na ciepło do obiadu to nie widzę innej opcji jak je samodzielnie przygotować, mój HEJTER ulubiony 😂 zaraz napisze że znowu tłusto ale ja się tym nie przejmuję ponieważ dziadek i mama raz na jakiś czas robili nam takie właśnie buraczki do obiadu. Świetnie nadają się na przykład do pieczonego kurczaka
Komentarze
Prześlij komentarz