Reklama

Wyszukaj przepis

Bigos z kapusty słodkiej

Witam was serdecznie, dziś podzielę się z Państwem przepisem na bigos bardzo prosty w wykonaniu. Jesteście zainteresowani ? więc zapraszam do zapoznania się z przepisem, jest w nim na prawdę nic skomplikowanego jak to moja rodzinka mówi czyszczenie lodówki, w sam raz kiedy jakiejś wędliny nie mamy ochoty zjeść. A co najlepsze że szybko go się przygotowuje ponieważ jest gotowany na porcjach rosołowych ze swojskich kur brojlery

składniki:

  • 1 główka kapusty słodkiej 2 kg,
  • 2 duże porcje rosołowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 300 g kiełbasy żywieckiej,
  • 250 g kiełbasy parzonej krakowskiej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 łyżek majeranku,
  • 3 puszki koncentratu pomidorowego 160 g każdy,
  • 0,5 łyżki pieprzu naturalnego

wykonanie :

Na sam początek zaczęcia gotowania bigosu przygotować kapustę najlepiej swojska którą zostawiamy na zimę ale jeśli nie mamy może być również kupna, kapustę oczyścić z pierwszych liści przekroić na połowę i wyciąć głąb. Po wykonaniu tych czynności całą kapustę poszatkować lub drobno pokroić nożem

Gdy mamy już poszatkowaną całą kapustę wtedy do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i oczyszczone swojskie duże porcje rosołowe ( ja mam z brojlerów swojskich więc kupnych trzeba dodać ze trzy sztuki ), wsypać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotować ( nie zdejmować szumowin ) zmniejszyć moc ognia i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości mięsa na porcjach, jak mięso już jest dość miękkie zaczynające się rozpadać wyjąć je z wywaru do ostygnięcia a do wywaru przełożyć poszatkowaną kapustę i gotować ja na wolnym ogniu do pół miękkości

W międzyczasie gdy kapusta na wolnym ogniu się gotuje co jakiś czas ją zamieszać a następnie ostygnięte porcje rosołowe oczyścić z kości i oczyszczone mięso dodać do gotującej się kapusty i całość nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a wolnej chwili pokroić w grubszą kostkę kiełbasę żywiecką dodając ją do gotującej się kapusty z mięsem z porcji rosołowej, całość oczywiście co jakiś czas zamieszać aby kapusta nie przywarła do dna garnka

Jak całość nadal się gotuje wtedy kiełbasę parzoną krakowską pokroić w drobniejszą kostkę i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor na dodanym i rozgrzanym oleju, już podsmażoną dodać do całości gotującej się w garnku chwilę pogotować i w międzyczasie dodać pieprz naturalny oraz majeranek roztarty w dłoniach wtedy jest bardziej aromatyczny i bardziej intensywny zapach

Gdy już wszystko się pogotowało i kapusta jest idealnie miękka wtedy do całości przełożyć wszystkie koncentraty ( jeżeli ktoś ma swojską pulpę to jak najbardziej można ją dodać zamiast koncentratów ) zamieszać do rozprowadzenia koncentratu po całości gotującej się kapusty zagotować jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu, jeśli będzie taka potrzeba można według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną chociaż moim zdaniem kiełbasy są na tyle słone że nie trzeba dodawać już ani soli ani żadnej przyprawy ) a następnie zdjąć z ognia 

Ugotowaną jeszcze gorącą kapustę - bigos można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić a następnie odwrócić do góry dnem aby pokrywki zassały, po zassaniu pokrywek i ostygnięciu całkowitym słoików można je wstawić do lodówki i będziemy mieli gotowy bigos na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Tak ugotowany bigos w jeden dzień a dokładnie nie dłużej niż 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu można zajadać z ugotowanymi osobno ziemniakami a nawet z kromką chleba lub dowolną ulubioną bułką. Tak więc bardzo polecam jeśli macie jakiekolwiek wędliny których nie zjadacie dodajcie do kapusty a wyjdzie wam pyszny bigos


Komentarze

Popularne posty