Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa " śmieciowa " z sałat mix

 Dzień dobry Państwu mam dziś dla was moją wymyśloną przepyszną zupę zwaną " śmieciowa " 😂, już tłumaczę dlaczego otóż jeśli zalega wam w domu mix sałat w opakowaniu i nie wiecie co z niej przygotować ? w takim razie polecam ugotować z niej zupę będziecie naprawdę miło zaskoczeni, ponieważ ta zupa jest godna polecenia 💗

składniki:

  • 2 porcje rosołowe kurczaka,
  • 1 opakowanie mix z sałatą lodową 180 g,
  • 3/4 opakowania mix grillowy z burakiem i marchewką op. 200 g,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 sztuk średnich ziemniaków,
  • 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 0,5 dużego lub jedna mała śmietana 18 %,
  • 8 małych ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 średni liść laurowy,
  • 1 łyżeczka suszonego kopru

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać oczyszczone i wypłukane porcje rosołowe kurze ( korpusy ), wsypać przyprawę uniwersalną i całość zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień pod garnkiem zebrać delikatnie największe szumowiny powstałe w czasie gotowania się mięsa i gotować na bardzo wolnym ogniu do pół miękkości mięsa na porcjach, gdy już mięso jest odpowiedniej konsystencji wtedy dodać umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować mix sałat które można zakupić w Biedronce

Gdy w gotującym się wywarze z porcji rosołowych ziemniaki są już odpowiednio miękkie dodać oba rodzaje mix sałat najpierw z sałatą lodową zamieszać i wtedy dodać mix z burakiem i marchewką oraz całe oryginalne kostki magii, chwilę pogotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości dodanych sałat oczywiście co jakiś czas zamieszać zupę aby wszystko równo się ugotowało

Jak już mix sałat mamy w zupie miękkie zabieramy się za przygotowanie śmietany a mianowicie : do śmietany dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy a następnie mieszać tak długo aż nie będzie w śmietanie widocznych grudek. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowaną śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się  nie zważyła, zwiększyć ogień pod garnkiem i lekko zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień wsypać suszony koper zamieszać, delikatnie zagotować. Zdjąć z ognia i wtedy dodać ziela angielskie oraz rozdrobniony liść laurowy czyli połamany na mniejsze kawałki, całość odstawić pod pół przykrytą pokrywką aby zupa przeszła smakiem dodanego kopru, ziela angielskiego i liści laurowych


Takie niby nic a jednak zupa wyszła tak cudownie smaczna że ugotowana na trzy dorosłe osoby zniknęła szybciej niż ją ugotowałam. Czas gotowania nie dłuższy niż trzydzieści minut i szczerze mówiąc nic się w domu nie zmarnuje kiedy domownikom taka zupa smakuje 😂. Nie wierzycie ? więc zachęcam do jej ugotowania a następnie skosztowania tym bardziej że jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś z Państwa z jakiegoś powodu nie uznaje porcji rosołowych wtedy taką zupę można ugotować na swoim ulubionym mięsie ( osobiście wolę porcje ponieważ mam szybko ugotowaną zupę jakąkolwiek )

Komentarze

Popularne posty