Zupa brukselkowa ze śmietaną
Witam was cieplutko w ten pochmurny dzień z rana było ładnie cieplutko ale później gwałtownie pogoda się zmieniła zrobiło się pochmurnie i nawet trochę padało, lecz nie byłabym sobą aby coś ugotować dlatego przygotowałam zupę z czasów mego dzieciństwa kiedy to brukselkę mieliśmy na wyciągnięciu ręki a mianowicie mama pracowała w PGR więc brukselki mieliśmy po pachy i zawsze coś pysznego z niej nam wyczarowała. Teraz nie mamy takiej możliwości ale za to można kupić mrożoną a także świeżą dlatego dziś wyczarowałam zupę brukselkową ze śmietaną
składniki:
- 2 kości schabowe mięsne na zupę,
- 3 małe marchewki,
- 3 małe korzenie natki pietruszki,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 liść laurowy,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 mały kawałek korzenia selera,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 łyżka liści selera,
- 450 g brukselki mrożonej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 mała śmietana 18 % - 200 g,
- 8 -10 średnich ziemniaków,
- 1 płaska łyżka suszonego kopru
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody a następnie dodać umyte kości schabowe mięsne oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie a także przyprawę uniwersalną, całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i nadal gotować na wolnym ogniu do pół miękkości mięsa na kościach. Gdy już mięso na kościach jest prawie miękkie wtedy dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotować nadal na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze są odpowiednio miękkie wtedy dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przesypać całą brukselkę mrożoną, zamieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanej brukselki oraz do momentu zmiany jej koloru. W czasie gdy wywar z ziemniakami i brukselką jeszcze się gotują przygotować śmietanę a właściwie : do śmietany wsypać cukier oraz dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i rozprowadzić całość do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek
Gdy brukselka w zupie jest już odpowiedniej konsystencji wtedy wlać przygotowaną śmietanę z cukrem i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Lekko całość zagotować zdjąć z ognia wsypać suszony koper zamieszać i odstawić aby zupa przeszła zapachem dodanego kopru, po odstaniu przez chwilę zupa jest gotowa do spożycia
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka, taka zupa to dobre wspomnienia lata ugotowana jesienią jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie toleruje śmietany można ugotować bez jej dodatku czyli czystą bez śmietany. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym
Komentarze
Prześlij komentarz