Reklama

Wyszukaj przepis

Rosół domowy z kogutów rajskich

Kto lubi pyszny i aromatyczny rosołek ze swojskich kurek biegających po wolnym wybiegu ? to znaczy biegają sobie gdzie mają ochotę nie są w zamknięciu. Rajskie koguciki są naprawdę małe ze dwa razy mniejsze niż normalne duże koguty a rosół z takich kurek to po prostu petarda, jeśli jeszcze takiego nie jedliście to zachęcam do ugotowania. A sama przyjemność jest w tym że człowiek sam sobie je oparzy, oskubie a następnie wypatroszy. Rosołek robiłam w Niedzielę lecz przepisem dzielę się dziś ponieważ nie miałam kiedy bo miałam cały dom gości

składniki:

  • 3 małe koguciki rajskie,
  • 3 małe marchewki, 
  • 3 korzenie małe pietruszki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mały kawałek korzenia selera,
  • 2 łyżki liści selera,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 kostki oryginalne magii,
  • 2 łyżki z górką natki pietruszki,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo zmielonego

wykonanie:

Na początek swojskie koguciki oczywiście zabić ( jeżeli nie możecie sami poproście sąsiada który potrafi to zrobić ), Po zabiciu po jednym zalać koguty wrzątkiem aby sparzyły się pióra, oskubać, osuszyć a następnie opalić za pomocą gazu lub jak kiedyś to robiono denaturatem, po przygotowaniu wszystkich już kogutków wypatroszyć i podzielić na dowolne części ( u mnie mąż je po przedzielał na pół ) po wykonaniu już wszystkiego dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie kilka razy aby pozbyć się nadmiaru krwi. Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy do sporego garnka przełożyć wszystkie koguty dodać dowolnie pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, wsypać ulubioną przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawka jak dla mnie najlepsza ), zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym tak aby tylko pyrkotał gotować co najmniej dwie godziny wtedy rosół będzie klarowny a nie mętny. W trakcie gotowania na bardzo wolnym ogniu dodać liście selera, korzeń pora oraz ziela angielskie i liście laurowe

Gdy w czasie gotowania się wywaru rosołowego z własnych kogutów mięso jest już mięciutkie że zaczyna odchodzić od kości wtedy dodać oryginalne kostki magii, chwilkę zagotować na bardzo wolnym ogniu i jeśli będzie potrzeba doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną. Na sam koniec lekkiego gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki ( no chyba że ktoś z Państwa nie lubi zieleniny wtedy można ją pominąć ), również chwilkę pogotować, zamieszać a następnie zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojony ząbek czosnku zamieszać i dodać 1 płaską łyżeczkę pieprzu naturalnego świeżo zmielonego wtedy rosół jest aromatyczny i rozgrzewający

Ugotowany przepyszny aromatyczny i klarowny rosół ze swojskich rajskich kogucików można podać kto z czym lubi, ja mój podałam z ziemniakami tak jak lubimy najbardziej oraz udkiem z gotujących się kogutów ale można podać z makaronem bo większość ludzi tak lubi. Proszę mnie nie oceniać pochopnie że z ziemniakami to masakra nie rosół my tak jadaliśmy w domach za czasów dzieciństwa i do dziś nam tak zostało że z ziemniakami najlepszy no i oczywiście bardziej syty, więc jeżeli ktoś z Państwa lubi tak jak i my to zachęcam do ugotowania takiego rosołku a zwłaszcza ze swojskich kurek smakuje wyśmienicie


Komentarze

Popularne posty