Placki ziemniaczane z serkami mozzarella i przyprawami
Dzień dobry dziś mam dla was fajny przepis na placki ziemniaczane inne niż dotychczas. Jeśli zechcecie to skorzystacie bo powiem że naprawdę warto ponieważ wyszły przepyszne i żal by było ich nie zrobić ale decyzja należy już do Państwa, wystarczy mieć tylko składniki i oczywiście chęć do tarcia ziemniaków a następnie do ich usmażenia
składniki:
- 2 kg ziemniaków ( już po obraniu ),
- 2 serki BURRATTA typ mozzarella z nadzieniem śmietankowym 125 g każdy po odsączeniu,
- 3 jajka rozmiar M,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ostrego,
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
- 3 łyżki bułki tartej drobnej,
- 1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- olej do smażenia
wykonanie:
Przygotowane ziemniaki najlepiej aby nie były bardzo wodniste, obrać umyć i pokroić na mniejsze części a następnie dokładnie je osuszyć. Po osuszeniu wszystkie ziemniaki zetrzeć najlepiej na tarce ręcznej do ziemniaków no chyba że ktoś nie lubi to za pomocą robota kuchennego ( chociaż my najbardziej lubimy placki a także babkę ziemniaczaną przygotowane na tarce ręcznej ). Do startych już wszystkich ziemniaków wsypać przyprawy podane w składnikach, wbić całe jajka oraz dodać serki w całości odlewając wcześniej ich zalewę oraz wsypać bułkę tartą drobną. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników ( można serki rozgnieść za pomocą ręki ). Odstawić na 5 minut aby masa ziemniaczana bardziej się związała za sprawą dodanej bułki tartej
Gdy już masa ziemniaczana odstała wyznaczony czas wtedy na dużą patelnię wlać oleju tyle aby było go trochę ponad dno patelni, dobrze go rozgrzać a następnie nakładać po dwie łyżki masy na jeden placek smażyć z jednej strony do czasu aż z boków zaczną się rumienić a z wierzchu ścinać wtedy odwrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor z obu stron ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki bardziej go będą wchłaniać i zaczną się rozpadać ). Usmażone placki układać na talerzu
Usmażone przepyszne z boków chrupiące a w środku mięciutkie rozpadające się w ustach placki ziemniaczane z mozzarellą i przyprawami można podać z kwaśną śmietaną 18 % oraz cukrem a także może być do placków dodatek w formie sosu grzybowego lub gulaszu. Decyzja należy i wyłącznie do Państwa a także zależne od gustów kto co lubi. Bardzo żałuję że nie mogą państwo poczuć smaku i zapachu gotowych placków ziemniaczanych przez monitor komputera. Placki są na cztery osoby niejadki jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy podwoić ilość składników
Komentarze
Prześlij komentarz