Pierogi z mięsa z rosołu i warzywami
Zostaje wam mięso z gotującego się zazwyczaj rosołu w Niedzielę ? Nic straconego ponieważ podam wam przepis na pierogi z mięsem z rosołu oraz z warzywami rosołowymi. Zazwyczaj robię pierogi z mięsa mielonego ale powiem szczerze że te o wiele bardziej mi posmakowały ponieważ mięso jest drobniejsze i oczywiście gotowane wtedy jest inny smak takiego mięsa
składniki:
- 1 kg skrzydełek drobiowych z rosołu,
- 1 ćwiartka z kurczaka również z rosołu,
- 4 małe marchewki,
- 2 małe korzenie pietruszki,
- 2 plastry selera korzeń,
- 1 średnia cebula opalona i ugotowana w rosole,
- 3 łyżki rosołu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula surowa,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
- 1 surowe jajko rozmiar M,
- 0,5 łyżki soli drobnej
wykonanie:
Nie będę kolejny raz podawać przepisu na pierogi ponieważ podawałam już niejednokrotnie a po co mam znowu dostawać zbędne a zarazem chamskie komentarze że tysięczny raz podaję którąś potrawę. Tak więc podam tylko co i jak po kolei robić z mięsem z rosołu aby wykonać owe pierogi, więc tak z rosołu który gotowaliśmy przykładowo w Niedzielę wyjąć wszystkie mięso oraz część warzyw łącznie z cebulą opaloną i gotowaną w tym właśnie rosole odstawić aby ostygło a po ostygnięciu każdy kawałek mięsa oddzielić od kości, wlać do mięsa 3 łyżki rosołu i wstawić do lodówki na noc no chyba że ktoś będzie robił pierogi tego samego dnia
Jak już mamy przygotowane mięso czyli oddzielone od kości, wtedy całość zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach łącznie z warzywami i cebulą z rosołu, do zmielonego mięsa wbić całe jajko wsypać przyprawę do mięsa oraz sól drobną, czosnek pokrojony w drobną kostkę oraz przestygniętą średnią cebulę podsmażoną na oleju na lekko brązowy kolor. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę i do połączenia się ze sobą wszystkich składników, w międzyczasie gdy mamy już przygotowany farsz do pierogów odstawić go aby odpoczął a przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować i szklanką wycinać kółka
Gdy mamy już przygotowane także ciasto na pierogi, do ręki brać krążek rozciągnąć go w dłoniach a następnie nakładać solidną łyżeczkę farszu mięsnego z mięsa z rosołu i sklejać dowolnie pierogi. Posklejane pierogi układać na ściereczce a w międzyczasie wstawić do garnka wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, jak już się zagotuje wkładać po kilka pierogów w zależności od objętości garnka, lekko je zamieszać i od czasu zagotowania i wypłynięcia pierogów na wierzch zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować przez 3 - 5 minut co jakiś czas zamieszać aby równo się ugotowały. Ugotowane wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
Ugotowane przepyszne rozpływające się w ustach pierogi z farszem mięsnym z mięsa z rosołu podałam okraszone cebulą dymką ze szczypiorem i kiełbasą lecz można okrasić także boczkiem lub kto z czym lubi. Pierogi są naprawdę godne polecenia nie dość że w miarę szybko się je robi to jeszcze świetnie smakują a i mięso które gotuje się w rosole nie zmarnuje się jeśli domownicy nie mają ochoty na mięso, zaś pierogi zjedli z wielką przyjemnością
Po mimo przygotowania pierogów na obiad przerobiłam na zimę buraczki tym razem okrągłe do słoików tarte na surówki lub zupy https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html
oraz ćwikłę którą już robiłam i bardzo nam posmakowała z tym że teraz dodałam więcej chrzanu bo mąż prosił aby były bardziej ostre Ćwikła z buraczków na zimę
Też często robię takie pierożki. Mój syn bardzo lubi.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo jutro się biorę do robienia fajny przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuń