Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z mięsa z rosołu i warzywami

Zostaje wam mięso z gotującego się zazwyczaj rosołu w Niedzielę ? Nic straconego ponieważ podam wam przepis na pierogi z mięsem z rosołu oraz z warzywami rosołowymi. Zazwyczaj robię pierogi z mięsa mielonego ale powiem szczerze że te o wiele bardziej mi posmakowały ponieważ mięso jest drobniejsze i oczywiście gotowane wtedy jest inny smak takiego mięsa

składniki:

  • 1 kg skrzydełek drobiowych z rosołu,
  • 1 ćwiartka z kurczaka również z rosołu,
  • 4 małe marchewki,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • 2 plastry selera korzeń,
  • 1 średnia cebula opalona i ugotowana w rosole,
  • 3 łyżki rosołu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula surowa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 1 surowe jajko rozmiar M,
  • 0,5 łyżki soli drobnej

 wykonanie:

Nie będę kolejny raz podawać przepisu na pierogi ponieważ podawałam już niejednokrotnie a po co mam znowu dostawać zbędne a zarazem chamskie komentarze że tysięczny raz podaję którąś potrawę. Tak więc podam tylko co i jak po kolei robić z mięsem z rosołu aby wykonać owe pierogi, więc tak z rosołu który gotowaliśmy przykładowo w Niedzielę wyjąć wszystkie mięso oraz część warzyw łącznie z cebulą opaloną i gotowaną w tym właśnie rosole odstawić aby ostygło a po ostygnięciu każdy kawałek mięsa oddzielić od kości, wlać do mięsa 3 łyżki rosołu i wstawić do lodówki na noc no chyba że ktoś będzie robił pierogi tego samego dnia

Jak już mamy przygotowane mięso czyli oddzielone od kości, wtedy całość zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach łącznie z warzywami i cebulą z rosołu, do zmielonego mięsa wbić całe jajko wsypać przyprawę do mięsa oraz sól drobną, czosnek pokrojony w drobną kostkę oraz przestygniętą średnią cebulę podsmażoną na oleju  na lekko brązowy kolor. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę i do połączenia się ze sobą wszystkich składników, w międzyczasie gdy mamy już przygotowany farsz do pierogów odstawić go aby odpoczął a przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować i szklanką wycinać kółka

Gdy mamy już przygotowane także ciasto na pierogi, do ręki brać krążek rozciągnąć go w dłoniach a następnie nakładać solidną łyżeczkę farszu mięsnego z mięsa z rosołu i sklejać dowolnie pierogi. Posklejane pierogi układać na ściereczce a w międzyczasie wstawić do garnka wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, jak już się zagotuje wkładać po kilka pierogów w zależności od objętości garnka, lekko je zamieszać i od czasu zagotowania i wypłynięcia pierogów na wierzch zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować przez 3 - 5 minut co jakiś czas zamieszać aby równo się ugotowały. Ugotowane wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej

Ugotowane przepyszne rozpływające się w ustach pierogi z farszem mięsnym z mięsa z rosołu podałam okraszone cebulą dymką ze szczypiorem i kiełbasą lecz można okrasić także boczkiem lub kto z czym lubi. Pierogi są naprawdę godne polecenia nie dość że w miarę szybko się je robi to jeszcze świetnie smakują a i mięso które gotuje się w rosole nie zmarnuje się jeśli domownicy nie mają ochoty na mięso, zaś pierogi zjedli z wielką przyjemnością

Po mimo przygotowania pierogów na obiad przerobiłam na zimę buraczki tym razem okrągłe do słoików tarte na surówki lub zupy https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html

oraz ćwikłę którą już robiłam i bardzo nam posmakowała z tym że teraz dodałam więcej chrzanu bo mąż prosił aby były bardziej ostre Ćwikła z buraczków na zimę


Komentarze

  1. Też często robię takie pierożki. Mój syn bardzo lubi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo jutro się biorę do robienia fajny przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty