Jajecznica z cebulką dymką i szynką
Kto z Państwa lubi szybkie i treściwe śniadania ? jeżeli są ulubieńcy jajecznicy mam dziś dla was na śniadanko przepis na przepyszną jajecznicę z dodatkiem cebuli dymki ze szczypiorem oraz szynką wieprzową gotowaną w stylu włoskim. Nie wiem jak wy ale mój mąż i syn bardzo lubią jajecznicę z dodatkami, można taką jajecznicę przygotować na wiele sposobów i z dowolnymi dodatkami kto jak lubi
składniki:
- 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem,
- 150 g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim PROSCIUTTO COTTO,
- 5 jajek rozmiar M,
- 2 łyżki masła lub 3 łyżki oleju,
- 2 szczypty soli drobnej
wykonanie:
Na patelnię wlać olej lub dodać masło i dokładnie rozgrzać następnie zmniejszyć ogień pod patelnią i dodać pokrojoną dowolnie cebulę dymkę wraz ze szczypiorem a także szynkę wieprzową ( zakupiona w Lidlu ) lub jeżeli ktoś woli to boczek wędzony surowy lub gotowany. Całość na wolnym ogniu podsmażyć przez dosłownie dwie - trzy minuty
Do już podsmażonej cebuli dymki ze szczypiorem i szynką wbić całe jajka posolić je delikatnie ponakłuwać żółtka już na patelni a następnie za pomocą widelca roztrzepać jajka już na patelni i na dużym ogniu usmażyć jajecznice taką jaką lubimy czyli na luźno lub jeżeli ktoś woli to bardziej zbitą ( ja osobiście wolę luźną ). Usmażona jajecznicę przekładać na talerzyki i od razu można zajadać
Jajecznica z różnymi dodatkami jest bardziej syta i pożywna w sam raz dla zapracowanych panów, do usmażonej jajecznicy można podać kromki chleba z masłem lub dowolną ulubioną bułkę. Z podanych składników jajecznica jest przygotowana dla dwóch osób lub trzech niejadków, jeżeli lubicie takie śniadanka to zapraszam do jego przygotowania
Komentarze
Prześlij komentarz