Gulasz drobiowy w sosie z cebulką dymką
Co tam dzisiaj macie na obiadki ? u mnie dziś królował gulasz drobiowy w sosie z cebulką dymką i szczypiorem, jedliście już tak ? jeżeli nie to gorąco zachęcam do przygotowania obiad naprawdę wychodzi bombowy i oczywiście bardzo syty a co najważniejsze z dodatkiem przypraw ma przepiękny żywy kolor
składniki:
- 400 g kostki z fileta piersi kurczaka,
- 354 g polędwiczka z piersi indyka,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka złocista,
- 0,5 łyżki papryki czerwonej wędzonej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 2,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 2 sztuki cebuli dymki ze szczypiorem,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
składniki do sosu:
- 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 0,5 łyżki mąki pszennej
wykonanie:
Do miski przełożyć kostkę fileta kurczaka a polędwiczki pokroić również w kostkę i dodać do kostek z kurczaka, następnie wsypać przyprawy oraz czosnek suszony niedźwiedzi i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się przypraw z mięsem odstawić na 10 minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem dodanych przypraw
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach, rozgrzać średnią patelnię i na rozgrzaną przełożyć całe mięso podsmażając je tak aby lekko przypalić z każdej ze stron mięsa. jak już mamy dobrze podsmażone mięso wtedy do miski po mięsie wlać 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody, wymieszać i przelać tą wodę do smażącego się mięsa. Jak już mamy wlaną wodę wtedy na małym ogniu co jakiś czas mieszając pod przykryciem dusić mięso do czasu jego miękkości oraz wyparowania szklanki wody tak aby zostało tylko pół szklanki
Gdy już mięso jest całkowicie miękkie a woda wyparowała że zostało tylko pół szklanki wtedy wlewamy jeszcze szklankę wody przegotowanej letniej i dodajemy cebulę dymkę pokrojoną razem ze szczypiorem, dusić przez chwilę na wolnym ogniu do czasu przygotowania składników na sos a sos robimy tak : do miseczki przekładamy śmietanę dodajemy mąkę i trzeba razem wymieszać aby od gorącego wywaru mąka się nie sparzyła. Do wymieszanej śmietany z mąką wlać kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa i mieszać do czasu aż nie będzie grudek, przygotowaną śmietanę z mąką wlać do duszącego się mięsa z cebulką i szczypiorem, zamieszać szybkim ruchem łyżki aby się nie zważyło zwiększyć ogień pod patelnią i zagotować do powstania sosu
Przygotowany apetyczny sos z mięsem i cebulą dymką ze szczypiorem podałam z kaszą jęczmienną a jako dodatek surówka z sałaty lodowej którą uwielbiam Surówka z sałaty lodowej , rodzina wręcz była zaskoczona tym daniem. Taki gulasz można podać także z ziemniakami oraz innymi ulubionymi kaszami a nawet może być do placków ziemniaczanych bo wiem że niektórzy tak jadają placki ziemniaczane ja z gulaszem osobiście placków nie lubię u mnie jada się tradycyjnie czyli tylko z cukrem i śmietaną. Tak że serdecznie polecam przygotowanie takiego gulaszu
Komentarze
Prześlij komentarz