Grzyby opieńki w mące, jajku i bułce tartej
Lubicie leśne grzyby ? a zwłaszcza opieńki ? to jedne z moich ukochanych grzybów inne mogą dla mnie nie istnieć, podam Państwu przepis na grzyby a właściwie duże kapelusze opieniek w panierce jak za czasów mojego dzieciństwa robiła nam mama. To najszybszy pomysł na obiad dla całej rodziny choć oczywiście nie dla dzieci ale to wiadome, choć wiem że niektórzy rodzice dają dzieciom grzyby
składniki:
- 1 kg dużych kapeluszy grzybów opieniek,
- 4 jajka rozmiar M,
- 10 łyżek bułki tartej,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka soli
wykonanie:
Na początek przyniesione prosto z lasu grzyby opieńki oczyścić pozbywając się nóżek, ogonków pozostawiając tylko duże kapelusze. Następnie przygotowane kapelusze grzybów dokładnie umyć w zimnej wodzie przełożyć do miski i zaparzyć gorącą wodą, po zaparzeniu przełożyć do garnka bez wody w której były sparzane. Wlać czystą wodę wsypać 1 łyżkę soli i od czasu zagotowania pogotować przez 5 minut. Po wyznaczonym czasie gotowania przełożyć je na durszlak, zahartować zimną wodą i odczekać aż z niej ociekną
W międzyczasie gdy ugotowane grzyby ociekają z wody przygotować mąkę, bułkę tartą oraz jajka roztrzepując je widelcem oraz przełożyć ocieknięte grzyby do salaterki. Na patelnię wlać większą ilość oleju rozgrzać go a następnie każdego z kapeluszy obtoczyć w mące następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej, tak przygotowane kapelusze grzybów układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia się grzybów można dolewać oleju, usmażone układać na talerzu proszę się nie przejmować nie wchłaniają dużo tłuszczu
Usmażone przepyszne kapelusze grzybów opieniek podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażących się grzybów. Takie grzybki nie muszą być tylko na obiad świetnie sprawdzą się również jako przekąska, uwielbiam grzyby przygotowane właśnie w ten sposób jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to gorąco polecam zawsze to coś innego niż tylko mięso czy ryba 😏😏
Komentarze
Prześlij komentarz