Frytki domowe
Kto lubi frytki ? wolicie kupne czy jednak przygotowane samodzielnie ? fakt że kupne większość lubi bo nie trzeba się narobić a tak na poważnie domowe są o wiele smaczniejsze i zdrowsze ponieważ sami je przygotujemy i wiemy na czym smażone i z jakich ziemniaków wykonane. I wcale nie prawda że jest przy nich dużo pracy, zapraszam zainteresowanych po przepis
składniki:
- 1,700 kg ziemniaków specjalnych do frytek,
- 1 płaska łyżeczka soli drobnej,
- 1 - 1,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka to 250 ml
wykonanie :
Zakupione w Lidlu ziemniaki specjalne do frytek obrać, umyć i pokroić na dowolnej grubości paski ( ja kroję na grubsze bo lubimy gdy jest czuć ziemniaka ). Pokrojone w paski ziemniaki już umyte, odlać wodę w której były myte a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub na durszlaku i przełożyć do miski
Na dużą patelnię wlać olej trochę ponad dno patelni dokładnie go rozgrzać a następnie przełożyć osuszone pokrojone w paski frytki i smażyć na dużym ogniu nie mieszając ich aby się nie złamały. Gdy smażące się frytki od dna patelni się rumienią dopiero wtedy zacząć je przekręcać aby z każdych stron były usmażone na złoty kolor, na sam koniec smażenia wsypać sól i kolejny raz delikatnie zamieszać. Usmażone frytki przekładać do salaterki za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Przygotowanie domowych frytek zajmuje niewiele czasu a radość rodziny a zwłaszcza dzieci bezcenna, domowe frytki można podać do obiadu na przykład z jajkiem sadzonym czy jak ktoś lubi z kiełbasą usmażoną na rumiano a nawet jako dodatek do ryby smażonej. Także jeśli lubicie frytki zachęcam do przygotowania ich samodzielnie a będziecie zachwyceni smakiem domowych frytek
Komentarze
Prześlij komentarz