DEVOLAJ tradycyjne
Muszę muszę bo inaczej się uduszę 😂😂😂 podzielę się z Państwem dziś moim przepisem na pierwsze w życiu tradycyjne DEWOLAJE na prawdę nigdy nie robiłam, jedyne co robiłam to roladki z serem i ogórkiem niby podobne jak DEWOLAJE ale jednak to coś innego. Powiem szczerze że bardzo się bałam zrobić to danie ale oglądając KUCHENNE REWOLUCJE widziałam jak Pani Magda Gessler robi i tak sobie mówię jeśli ona może to dlaczego ja nie, no i się wzięłam i zrobiłam mam nadzieję że wyszło perfekcyjnie bo mąż był zachwycony jak to masło wyciekło podczas krojenia
składniki:
- 560 g piersi z kurczaka,
- 3 jajka rozmiar M,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej drobnej,
- 100 g masła prawdziwego,
- sól drobna,
- pieprz naturalny,
- olej do smażenia
wykonanie:
Kupione piersi kurczaka lekko opłukać a następnie osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego, po usuwać niechciane tłuszczyki, żyłki oraz ścięgna takie białe które są przy piersiach. Po przygotowaniu mięsa pokroić wzdłuż po trzy kawałki aby nie były za grube
Każdy z kawałków piersi kurczaka wkładamy do woreczka foliowego a następnie ubijamy tłuczkiem do kotletów aby powstał cieńszy płat mięsa. Przygotowane mięso już na kotlety posypać solą oraz pieprzem naturalnym z obu stron i można ułożyć na talerzu jeden na drugim. Jak już kotlety mamy przygotowane wtedy zabieramy się za przygotowanie jajek które solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem, w osobnych salaterkach przygotować również mąkę pszenną i bułkę tartą
Na każdy przygotowany ubity kotlet położyć kawałek masła a następnie zwijać w rulonik zaczynamy normalne zwijanie a po chwili boki zwinąć lekko ku środkowi a następnie zwijamy resztę tak aby masło w czasie smażenia nie wypłynęło. Gotowe pozwijane DEWOLAJE poukładać na talerzu a w międzyczasie na patelnię wlać oleju więcej niż na dno patelni i go rozgrzać
Jak już olej mamy dobrze rozgrzany wtedy każdy przygotowany DEWOLAJE obtoczyć w mące następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce, tak przygotowane układać na rozgrzanym oleju i smażyć z każdej ze stron na średnim ogniu dużego palnika na rumiany kolor. Z racji tego że wyszło mi osiem plastrów mięsa a syn nie lubi DEWOLAJE dlatego specjalnie na jego życzenie zrobiłam w tej samej panierce kotlety z piersi kurczaka
Przygotowane już ładne usmażone kotlety z piersi kurczaka oraz DEWOLAJE podałam z ziemniakami posypanymi delikatnie koperkiem suszonym ( akurat świeżego nie miałam ) można podać również bez kopru ( u mnie mąż nie lubi dodatku kopru ) oraz swojskim ogórkiem kiszonym tegorocznym. Myślę że wyszły mi idealne ponieważ w czasie gdy przekroiłam masło pięknie wyprysnęło z mięsa, DEWOLAJE robią również z masłem i pietruszką a nawet z masłem pietruszką, koprem i czosnkiem. Decyzja już należy do Państwa tak jak pisałam to moje pierwsze w życiu i myślę że nie ostatnie, wspaniały dodatek do obiadu dla dorosłych jak i dzieci
Komentarze
Prześlij komentarz