Ciasto cynamonowiec bez jajek
Witam was gorąco jak minął Państwu bardzo ciepły dzień piątkowy ? mi całkiem spokojnie tym bardziej że wymyśliłam fajne ciasto bez dodatku jajek, składniki jakie są potrzebne do tego ciasta zapewne każdy z was posiada. Jest bardzo proste w wykonaniu nic w nim skomplikowanego wystarczą tylko szczere chęci aby go przygotować a przekonacie się jak szybko znika z talerza
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżka octu 10 %,
- 1 szklanka mleka 2 %,
- 1 cukier waniliowy 16 g,
- 1 łyżeczka z górką cynamonu
dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 280 g
lukier:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny
wykonanie:
Przygotować dwie miski jedną większą drugą małą, do większej miski dodać wszystkie suche składniki a do mniejszej mokre składniki w obu miskach osobno wszystko wymieszać na jednolite masy. Następnie do suchych składników przelać mokre składniki i za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się składników na jednolitą gęstą masę
Przygotowane już wymieszane dokładnie ciasto przełożyć do blaszki 25 na 28 ( a nawet może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia wyrównując wierzch ciasta. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia wyjmując je z blaszki razem z papierem aby ciasto od spodu nie zaparowało od blaszki
Ciasto nie jest wysokie ale oto w nim chodzi, ostygnięte już ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat najlepiej jest położyć na deskę dużą posmarować od strony wyciętej dowolnym dżemem ( choć szczerze z czarnej porzeczki najlepiej pasuje akurat do tego ciasta ), nałożyć na to wierzchnią część ciasta odstawić i przygotować lukier a mianowicie : do miseczki wsypać cukier puder wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Po wykonaniu lukru ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem a następnie polać przygotowanym lukrem, pozostawić do stężenia lukru
Gdy już przygotowany na cieście lukier ładnie zastygł ciasto od razu nadaje się do zjedzenia, może nie jest za piękne bo chude ale smak robi całą robotę tego ciasta, w smaku podobne jest do piernika więc również nadaje się na stół świąteczny po za tym jest lekko wilgotne a dodanie dżemu z czarnej porzeczki przełamuje bardzo dobrze smak słodkawego dość ciasta. Tak jak pisałam wcześniej jeżeli ktoś chciałby wyższe wystarczy upiec go w mniejszej blaszce, to ciasto mocno nie rośnie jedynie podwoi swoją objętość. Zaraz po upieczeniu jest fajne twarde z wierzchu lecz gdy postoi robi się miękkie
Komentarze
Prześlij komentarz