Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto kakaowe z bitą śmietaną i polewą kakaową

Witajcie po raz kolejny, wiem nie powinnam wstawiać dania za daniem. Ale nie ma już gości więc postanowiłam wstawić dla Państwa przepis na ciasto które przygotowałam na moją okrągłą 50 - pięćdziesiątkę urodzin, jejku nawet nie wiem kiedy ten czas zleciał co niedawno miałam 18 lat a tu już połowa za mną. Oby jeszcze więcej było takich dni a co najważniejsze w zdrowiu, bo przecież ono najważniejsze czyż nie ? nie będę już się rozpisywać a podam państwu przepis na moje ciasto kakaowe na maślance przełożone bitą śmietaną a na wierzchu ciasta moja osobista polewa kakaowa która pięknie zastyga lecz trzeba dokładnie trzymać się przepisu

składniki na ciasto:

  • 6 jajek rozmiar M,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

masa z bitej śmietany:

  • 2 kartoniki śmietanki 30 %,
  • 2 opakowania ŚMIETANEX 12 g każde

dodatkowo:

  • 3/4 kubka marmolady różanej kubek 590 g

polewa kakaowa:

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki gotowanej wody

wykonanie:

Na początek przygotować wszystkie składniki potrzebne do ciasta, czyli tak : do miski wbić całe jajka i wsypać cukier a następnie na najwyższych obrotach miksera zmiksować na puszystą masę jajeczną. Po zmiksowaniu jajek z cukrem dodać resztę składników na ciasto i zmiksować wszystko na jednolitą masę do połączenia się składników ( musiałam wszystko przełożyć do drugiej miski bo zrobiło się wszystkiego za dużo 😂😂😂 ). Do już zmiksowanego dokładnie ciasta wsypać kakao i również zmiksować aby jasne ciasto połączyło się z kakao


Zmiksowane dokładnie ciasto jasne z kakao przelać do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja zawsze odmierzam papier według blaszki zwijam go w kulę a następnie namaczam w ciepłej wodzie uciskając a następnie papier wyciskam i szybkim ruchem rozprostowuję wtedy lepiej układa się w blaszce ). Ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany, już przelane ciasto do blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka i ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i razem z papierem wyjąć z blaszki aby nie zaparowało od blaszki, pozostawić do ostygnięcia, gdy już ostygnie wtedy oddzielić ciasto od papieru a w miejscu gdzie jest górka od rośnięcia ciasta wtedy położyć deskę dociskając ją czymś ciężkim ( ja postawiłam miody 😂 )


Jak już ciasto ostygło a górka podczas obciążenia zniknęła wtedy ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty, w blaszce której piekliśmy ciasto na samo dno ułożyć papier docinając go i wtedy górną część ciasta górą ku dołowi położyć do blaszki i posmarować je marmoladą różaną lub kto jaka woli marmoladą lub gęstym dżemem. A gdy już jest wysmarowane ciasto marmoladą wtedy przygotować śmietankę czyli zmiksować ją lecz nie za długo aby nie powstało masło ( śmietanka musi być dobrze schłodzona ). Do zmiksowanej gęstej śmietanki wsypać dwa opakowania ŚMIETANEXU  i zmiksować z nim do połączenia się ze śmietanką

Ubitą już śmietanę wyłożyć na ciasto z marmoladą wyrównać wierzch śmietany, położyć dolną część ciasta spodem ku górze dociskając je do śmietany. A wtedy przygotować polewę kakaową czyli do kubka dodać wszystkie składniki łącznie z gotującą się wodą i całość energicznie mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się dodanych składników ( NIE GOTOWAĆ ! I NIE PODGRZEWAĆ ! )


Gotową polewę wylać na przygotowane ciasto wyrównując wierzch polewy i można polać trochę po bokach. Na polewę można wysypać wiórki około 2 łyżek lub dowolną posypkę kto jaką woli, tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki aby wszystko dobrze się związało a po za tym na drugi dzień jest smaczniejsze. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę ciasto można nasączyć choć nie ma takiej potrzeby ponieważ jest dość wilgotne, po schłodzeniu ciasta w lodówce kroi się go idealnie nic się nie rozpada


Przygotowanie takiego ciasta nie zajmuje wiele naszego cennego ciasta a radość rodziny w czasie jego konsumowania nie do opisania, zniknęło dosłownie w mgnieniu oka. Nadaje się nie tylko na urodziny ale również do niedzielnej kawy ze znajomymi i nie tylko, ciasto na pozór wydaje się trudne ale zapewniam że w ogóle tak nie jest kto raz go spróbuje ten często będzie wracał do tego przepisu aby je przygotować nie tylko z bitą śmietaną, można dać swój ulubiony krem jak również pozostawić czyste bez niczego na przykład tylko z polewą


Komentarze

Popularne posty