Bułki drożdżowo - jabłkowe ze śmietaną
Hej hej co u was słychać ? mam dla was przepyszny przepis na bułki drożdżowe z dodatkiem jabłka i śmietany. Jeżeli zalega wam w domu jabłko i nie macie pomysłu do czego go wykorzystać ? już nie musicie się zastanawiać ponieważ z wielką przyjemnością podam wam przepis na wykorzystanie jabłka do bułek drożdżowych również ze śmietaną i innymi składnikami. W takim wypadku zapraszam do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 łyżeczki drożdży suszonych,
- 4 łyżeczki z górką śmietany 12 %,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 jabłko 230 g,
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo:
- 1 jajko rozmiar M
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka i wsypać szczyptę soli drobnej, jajka roztrzepać widelcem na roztrzepane już jajka wsypać suszone drożdże a po bokach miski wsypać mąkę, cukier a następnie wlać ulubiony aromat, dodać śmietanę a także obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłko starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wszystko wyrobić za pomocą dłoni lub robota kuchennego na jednolitą masę do czasu połączenia się składników, gdy składniki już się połączyły wlać olej i wyrabiać do czasu aż ciasto wchłonie cały dodany olej. W czasie wyrabiania końcowego z olejem dodać jeszcze dwie łyżki mąki i wyrobić aby ciasto za bardzo się nie kleiło
Gdy mamy już przygotowane ciasto na bułeczki wtedy blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a z przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki ciasta posypując delikatnie dłonie mąką ponieważ ciasto jest lekko klejące ale takie ma być więc proszę się nie przejmować i formować bułeczki kulając ciasto w dłoniach ( nie muszą być równiutkie ). Po przygotowaniu ostatniej bułeczki a wyszło mi 15 sztuk posmarować każdą roztrzepanym jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po wyrośnięciu ciasto na bułki powinno podwoić swoją objętość co będzie widoczne gołym okiem
Po ładnym wyrośnięciu ciasta bułeczek co jest widoczne gołym okiem wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułeczki wyjąć razem z blaszką z piekarnika i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu przełożyć do koszyczka lub na talerz ( z tym ostygnięciem to jest różnie ponieważ z powodu zapachu roznoszącego się po całym mieszkaniu zazwyczaj rodzinka chwyta jeszcze gorące 😂 )
Upieczone, wystudzone bardzo pachnące i lekko wilgotne bułki można podać na przykład z marmoladą różaną a nawet z masłem prawdziwym czy kto z czym będzie miał ochotę oraz zimnym mlekiem do popicia. Zapytacie dlaczego bułki wilgotne a już tłumaczę nie są suche w środku a to za sprawą dodanego tartego jabłka oraz śmietany są pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne nie za słodkie takie w sam raz. A co najlepsze w tym przepisie nie są trudne w wykonaniu a wręcz przeciwnie szybko się je wykonuje jedynie czas wyrastania zależny jest od temperatury w mieszkaniu acha i co najważniejsze NIE ZOSTAWIAĆ BUŁEK NA PRZECIĄGU bo nie będą rosły ponieważ ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów
Smakowite bułeczki.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie 🤩
Usuń