Zupa żurek na maślance
Dziś dla Państwa mam przepis na najbardziej smaczny żurek jaki do tej pory jadłam, choć na blogu są już moje żurki na kefirze i jogurcie to jednak ten na maślance przeszedł samego siebie. Jest tak cudowny że brak mi słów aby go opisać po prostu musicie sami ugotować aby się przekonać jego smakiem, powiem tylko tyle że na prawdę warto
składniki:
- 4 małe porcje rosołowe drobiowe,
- 2 małe marchewki,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 pętko kiełbasy śniadaniowej z Miłakowa,
- 8 - 10 średnich ziemniaków,
- 2 łyżki pokrojonych liści pora,
- 600 ml maślanki naturalnej,
- 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 duży liść laurowy,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki świeżej lub mrożonej natki pietruszki
dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać umyte i oczyszczone porcje drobiowe ( kadłubki z kuprem ), marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę oraz na początek 1 łyżkę przyprawy uniwersalnej ( u mnie Doprawka ). Całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania się wywaru dodać liście pora i z nimi pogotować do czasu aż obierzemy ziemniaki
Jak już mamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do gotującego się na wolnym ogniu wywaru i gotować do ich miękkości. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie dodać kiełbasę śniadaniową pokrojoną w krążki lub białą surową w pętkach chwilę nadal gotując a w czasie gotowania na talerzyk wyjąć miękkie już porcje rosołowe, wywar z ziemniakami i kiełbasą pogotować do czasu przygotowania maślanki ze śmietaną czyli : do pojemnika przelać maślankę i dodać śmietanę wszystko razem za pomocą mieszadełka lub trzepaczki rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek od śmietany
W czasie gdy już maślanka ze śmietaną są dokładnie rozmieszane wlać ją na gorący wywar zupy zwiększyć ogień pod garnkiem i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby całość się nie zważyła by nie zrobił się jeden wielki kluch, do zamieszanej dodać ziela angielskie liść laurowy i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Całość co jakiś czas mieszając gotować przez 10 minut
Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy z maślanką i śmietaną dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do czosnku wtedy zamieszać i pogotować jeśli będzie dodana mrożona natka to pogotować przez 5 minut a jeśli świeża to przez 2 minuty. Gotową zupę zdjąć z ognia a w międzyczasie zanim ją podamy ugotować jajka na twardo. Ze mnie taka gapa że zapomniałam dodać majeranek jeżeli ktoś będzie miał ochotę go dodać to wsypać z 1,5 łyżki razem z natką pietruszki, po mimo że zapomniałam o majeranku to zupa i tak wyszła przepyszna
Pyszną jak do tej pory najlepsza z moich zup podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, jeżeli ktoś będzie chciał może ugotować sobie sam żurek bez dodatku ziemniaków a wtedy ziemniaki osobno z okrasą i będziemy mieli świetne i zdrowe danie na Wielkanoc, kiełbasę śniadaniową można zastąpić białą surową najlepszej jakości. Maślanka jest łatwo dostępna więc nie będzie problemu w przygotowaniu tej zupy a dzięki dodanych porcji rosołowych drobiowych zupa ma dużo tłustych oczek
Komentarze
Prześlij komentarz